'Što vi hoćete, dobit' pare ili dat' ideje?’

'Što vi hoćete, dobit pare ili dat ideje’ naziv je zvučne instalacije postavljenje duž riječkog Korza. Hodajući središtem grada, prolaznici mogu čuti misli i probleme djelatnika zaposlenih u kulturi. Način je ovo i na koji redatelj, Marin Lukanović, kulturu čini dostupnom svima.

O položaju umjetnika u društvu, zapošljavanju preko veze, uvjetima rada moglo se čuti iz zvučnika duž riječkog Korza. Na rasvjetnim stupovima postavljena je zvučna instalacija koja propituje kulturu, donosi misli i razmatranja umjetnika.

- Umjetnost nije nešto daleko, nešto rezervirano za uzak krug ljudi. Umjetnost je svuda oko nas i, napokon, kada sjediš s djetetom na plaži i slažeš kamenčiće, možeš stvori nešto. Sviđa mi se kada se umjetnost približi na ovakav način, komentira glazbenik Damir Urban.

Upravo to bila je i ideja instalacije nastale kao rezultat istraživanja i razgovora s kulturnim i kreativnim radnicima.

- Kroz cijelu potku protkala mi se jedna ideja, a to je da mi se čini da ljudi, radnici u kulturi, imaju stav - loše je, ali moramo nešto napraviti da nam bude bolje. I to je bio i moj poriv, da skrenemo pažnju na to kako je ljudima, objašnjava redatelj Marin Lukanović.

Citate iz intervjua čitaju mladi glumci riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, koji su i sami netom uplovili u umjetničke vode.

- Drago nam je da je to netko napokon stavio u tekst i da je netko ta iskustva pretočio u zvučnu instalaciju, da to svi koji prođu gradom mogu čuti, poručuje glumica Sara Blažević.

Zvučna instalacija dio je projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture: Bavimo se time da potičemo raznolikost i smanjujemo nejednakost, a ta nejednakost može se očitovati u tome tko ima pristup kulturi, tko ju proizvodi, tko ju konzumira. Jesmo li to samo visokoobrazovani ljudi u urbanim sredinama ili i netko u manjim područjima, napominje Lela Vujanić, voditeljica EPK-ova programskog pravca 'Kuhinja različitosti'.

A upravo je ova instalacija jedan od načina kako kulturu učiniti dostupnom svima.