Obitelj Gabrek-stolari zračne luke

Mala obiteljska tvrtka iz Svete Nedelje radi velike stvari. Iz njihove stolarske radionice izašli su elementi impozantne konstrukcije terminala splitske zračne luke. Sa samo 6 zaposlenih i dva robota odrađuju poslove koje ne mogu ni mnogo veće kompanije.

Dovoljno hrabrosti, ali i znanja za izradu zahtjevne konstrukcije svoda zračne luke u Splitu, pokazalo se, imala je jedino obitelj Gabrek. Odvažili su se na posao koji je maloj stolarskoj radionici poslije donio velik ugled.

- Projekt je bio dosta zahtjevan, zato što su bile jako male tolerancije i bila je potrebna velika preciznost. Nosači koje smo montirali dužine 25 metara, a preciznost na toj dužini je bila 4 mm, govori Grgur Gabrek, bacc.ing.aedif.

Sve je počelo još 90-tih, kada je otac Kruno Gabrek kao tehnološki višak dobio otkaz. Otvorio je obrt, koji danas vodi sa sinovima, kćeri, još dvoje zaposlenih i uz pomoć dva polovna robota.

- U početku je bilo teško, bilo je uspona i padova. Sada, pošto su svi završili školu, završili fakultete, svi smo tu i sada je puno lakše nego što je bilo prije par godina, naglašava Kruno Gabrek, dipl.ing.prometa.

- Brat ima više volje biti baš u pogonu i voditi pogon, dok se sestra više opredijelila za vođenje knjiga, a ja sam ostao u  dogovorima. To je bilo presudno da smo se osudili. Svatko je pokrio to neko svoje područje, rekao je Gustav Gabrek, mag.ing.techn.lign.

Bez društvenih mreža, kažu, ne može se daleko dogurati - tako na popularnom YouTube kanalu imaju više od 190 tisuća pratitelja. Konstrukcija u Splitu kruna je njihova poslovanja, a sada već traže nove izazove.