Zahuktali radovi na novom studentskom domu u Šibeniku

Zahuktali su se radovi na izgradnji novog šibenskog studentskog doma na Palacinu. Preobrazba vojnih zgrada u suvremeni smještaj stajat će 83 milijuna kuna. Najvećim dijelom financira se europskim novcem. Usto, širi se i zgrada Veleučilišta koje priprema nove programe.

Počelo se s gradnjom zbog povećanja kapaciteta i kvalitete smještaja studenata. Na šibenskom veleučilištu i studiju energetike ima oko 850 studenta. Dvije trećine njih dolazi iz drugih gradova i uglavnom žive u privatnom smještaju.

- Trenutno sam u stanu jer je studentski dom premali i predaleko od fakulteta, govori Leonardo Zadravec, student VUŠ-a iz Međimurja.

- Mislim da je to ono što treba studentima i bilo bi lakše, bili bi svi na jednom mjestu, družili bi se, bilo bi zabavnije, naglašava Leonardo Čirjak, student VUŠ-a iz Benkovca.

Veleučilište u Šibeniku nositelj je tog golemog i skupog projekta - koji bi za dvije godine ponudio 150 dvokrevetnih soba i 16 apartmana za gostujuće profesore.

- To nije samo spavaonica za studente. Tu će biti i menza, mala knjižnica, čitaonica, prostor za zajedničko druženje. Dakle, sve ono što je potrebno da bi se studenti hrvatski i strani osjećali ugodno u Krešimirovu gradu, ističe Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku.

Preobrazba vojarne u dom trajat će godinu i pol dana radova.

- Projekt predviđa rekonstrukciju dvije postojeće zgrade, središnji dio smo srušili, a u sredinu ide novi objekt koji će vezivati ova dva postojeća objekta, naglašava Hrvoje Srdelić, inženjer na gradilištu Palacin.

Palacin je važan i zbog planiranja novog studija sestrinstva i razvoja visokog obrazovanja.

- Upravo ove velike infrastrukturne investicije koje su možda najveće u Šibensko-kninskoj županiji su jedan od ključnih  preduvjeta za daljnji razvoj visokog obrazovanja u Šibeniku, a u konačnici je osnivanje i sveučilišta, govori Runjić.

Već sada se proširuje i zgrada fakulteta. Radovi vrijedni 25 milijuna kuna završit će do iduće akademske godine.