Kopački rit zimi

Park prirode Kopački rit otvoren je za posjetitelje svih 365 dana u godini, a i tijekom zime ima se mnogo toga za vidjeti. Broj gostiju u tom netaknutom dijelu Baranje iz godine u godinu raste, a tomu je sigurno pridonijelo ulaganje u turističku infrastrukturu.

Uskočite li u turistički vlakić, avantura kroz europsku Amazonu tek počinje. Samo koji kilometar od slavonske metropole svojom ljepotom osvojit će vas prelijepi zimski krajobraz. U šarmu tog prirodnog fenomena koji se puni vodom iz Dunava uživa sve više gostiju, naročito stranih. Prema riječima rukovoditeljice promocije Ružice Marušić prošle godine Kopački rit posjetilo je blizu 42 tisuće ljudi.

Siječanj je, zbog siromašnije vegetacije pravo vrijeme za zimsko prebrojavanje ptica. Po tome je Kopački rit posebno poznat. Tijekom zime ondje bude više od 20 tisuća ptica. Među posebnim gostima njihovi su promatrači. Veliko je to svjetsko tržište koje Kopački rit tek treba osvojiti.

U jednom obilasku Kopačkog rita može se vidjeti 50-tak vrsta ptica, kaže stručni voditelj Vlatko Rožac. Na jezeru Sakadaš radi se na novom prijemnom centru za posjetitelje. Riječ o 11 milijuna vrijednom projektu, financiranim iz europskih fondova, kojim će se omogućiti lakši pristup turističkim brodovima. Sve bi trebalo biti spremno na proljeće.

Osim informacijskog centra i suvenirnice, to će mjesto ispuniti brojni sadržaji. Bit će to atraktivan prostor za okupljanje i odmor posjetitelja s kojeg će im se pružati jedinstveni pogled na ovaj zaštićeni zoološki rezervat unutar parka prirode.