14. siječnja 1690. - Izumljen klarinet

zuhgztztgKad se nađete nasuprot orkestru u koncertnoj dvorani zamijetit ćete u prvom redu violine i druge, nazovimo ih tako, popularne instrumente.

Oni koji nemaju istaknutu ulogu u nekom djelu ponekad se i ne vide. Među takvim glazbalima nalazi se i klarinet, drveni puhaći instrument, koji se čuje iz zadnjeg dijela orkestra. Izradu klarineta dovršio je 14. siječnja 1690. Nijemac Johann Cristopher Denner, pripadnik poznate obitelji graditelja glazbala. Preteča klarineta je stari francuski instrument chalumeau.

Dennerovu tvornicu u Nirnbergu njegovi su nasljednici razvijali i usavršavali izradu različitih glazbala. U orkestar je klarinet uveden tek oko godine 1750.
Skladbi u kojima ima solo dionicu malen je broj, ali su zanimljive, jer je njegov zvuk veoma izražajan. Dobro uočivši njegove osobine, hrvatski skladatelj Boris Papandopulo, sklon humoru, svoju je skladbu nazvao Komad za klarinet solo i ostalo društvo.

Inače, taj se instrument izrađuje u različitim veličinama i intonacijama. Najčešće se koristi B-klarinet i bas-klarinet, koji je za oktavu niži. Na početku Pete simfonije Čajkovskoga čujemo A-klarinet, u zadnjem stavku Berliozove Fantastične simfonije Es-klarinet, a Beethoven ga u svojoj Pastoralnoj simfoniji koristi za podražavanje ptičjeg cvrkuta. Mozart je klarinetu dao značajnu ulogu u Koncertu u A-duru.