16. siječnja 1605. - Prvo izdanje Don Quiotea

Uz Bibliju, najprevođenije djelo na svijetu - Don Quijote, Miguela Cervantesa, prvi put je tiskano u tiskari Huana de la Kueste potkraj 1604.

Knjiga pod punim nazivom Veleumni plemić Don Quichot od Manche. No zbog mnogobrojnih tiskarskih pogrešaka nastalih zbog brzine, koju je diktirao izdavački ugovor, ponovno izlazi već 16. siječnja 1605. Djelo objavljeno o trošku Huana de la Kueste ubrzo postiže nezapamćenu popularnost pa se i izvan Kastilje pojavljuju piratska izdanja. U pet godina od pojave prvog primjerka, gotovo da nije bilo europske prijestolnice bez Cervantesova popularnog romana.

Samo u godini tiskanja, Don Kihot izlazi u još šest izdanja, a prevodi se na engleski, francuski, talijanski. Njegov autor je za života doživio još devet izdanja. Pa ipak, od silne popularnosti i ponovljenih izdanja njegovih djela, Cervantes nije imao koristi. Nepromišljenim pristajanjem na ugovor, pripala su mu samo prava na izdanja tiskana u Kastilji, pa je unatoč popularnosti, jedva spajao kraj s krajem te je na rubu bijede i umro.

Poznato je da je za života zbog pogrešnih ulaganja i dugova više puta završavao u zatvoru. Bio je u petogodišnjem zarobljeništvu maurskih gusara u Alžiru, sudjelovao u Lepantskoj bitci ostavši s trajno oduzetom lijevom rukom. Život kao u romanu, pun iznenađujućih događaja i obrata, nedaća i siromaštva, iscrtao je biografiju zanimljiviju i od avantura između realnosti i fikcije.

U njih upleće i svojeg Don Kihotaviteza lutalicu koji sa slugom Sančom Panzom kreće pomagati potlačenima i štititi uvrijeđene. Zbog tih osobina, predstavlja utjelovljenje ljudskog sna o blaženstvu slobode, čestitosti, uzoritosti, pravednosti i istini i onda kad ju je teško razabrati, kad je teško prepoznati što je zapravo razumno djelovanje, a što ludost.