Vrijeme u 2020. po Lokvarskom kalendaru

Ljubitelji lokvarskih starina i ovog su prosinca pratili vremenske prilike koje su se izmjenjivale tijekom dvanaest dana između Svete Lucije i Božića. Na temelju njih napravili su prognozu vremena za ovu godinu, poznatiju kao lokvarski kalendar.

Lokve okupane suncem, a temperatura visoko iznad nule. Posve neobično za siječanj u ovom malom mjestu Gorskog kotara.

- Da je to normalno, nije normalno. Zaključile smo za 2020. da je istina ono što je rekao Vakula, klima se klima, rekla je Mirjana Pleše, predsjednica Udruge "Ljubitelji lokvarskih starina".

Zato je sve teže prognozirati vrijeme vodeći se starim narodnim mudrostima.

- Žažara na večer lipo bo vreme, žažara v jutro, daž bo, govori Andrea Marković, članica Udruge "Ljubitelji lokvarskih starina".

Godinama to rade čuvarice lokvarskih starina. Vremenske prilike prate se cijele godine. Posebno se prate dani od Svete Lucije do Božića. Svaki predstavlja jedan mjesec sljedeće godine.

- Normalno da ne pogode ljudi uvijek, ali zaista u tom našem praćenju kroz godine, vjerujte, puno je puta zaista bilo tako kako smo napisale da će biti, naglašava Mirjana Rakas, članica Udruge "Ljubitelji lokvarskih starina".

Prvi ozbiljniji snijeg ove godine očekuje nas potkraj siječnja. Padat će bijele mačke nošene jakim jugom. Početkom veljače obilje snijega, a ostatak godine toplo, mokro i prevrtljivo vrijeme uz dosta južine. Zima će opet stisnut tek u prosincu. Tako je bar prema lokvarskom kalendaru, koji se tiska proteklih dvadeset godina.

- Po nauci naših starih, kako su oni to prenijeli na nas, nešto smo zapisali nešto je zauvijek izgubljeno, ali se očito radi o mudrostima življenja kada je čovjek živio u međusobnom zajedništvu s prirodom, ističe Mirjana Pleše.

Na vraćanje čovjeka prirodi pozivaju i mudre izreke otisnute na kalendaru. Već ona prva, siječanjska, poručuje nam - zasadi drvo, ne budi panj.