13. siječnja 2010. - Umrla Neda Andrić

»Iako sam sve u životu radila u trku, ponovila bih sve, cijelu turu s turizmom, s izgradnjom Rijeke. Zamjeram samo što mi je jedan čovjek na bezobrazan način nakalemil – koksaru. Neću mu reć ime, nomina sunt odiosa. Koksara je bila državni projekt, čak i jednog dijela Riječana, ali ne moj, jer sam se opirala, rekla sam da sam dvadesetak godina gradila turistički Kvarner i sad ćemo to, oprosti na izrazu, zasrati koksarom, tim dimom.«

Sjećanja su to prve riječke gradonačelnice Nede Andrić, političarke i ekonomistice koja je svojim djelovanjem obilježila suvremenu Rijeku. Rođena Goranka, preminula je u Fužinama 13. siječnja 2010., u 83. godini. Na čelu Rijeke bila je od 1969. do 1974. Pamti se po brojnim projektima koji su bili provedeni za njezina mandata. U samo pet godina osnovano je Sveučilište u Rijeci, podignuta su četiri velika sportska objekta, među kojima dvorana na Trsatu i bazen na Kantridi, izgrađena robna kuća Korzo, osnovne škole i dječji vrtići, tisuće stanova.

Neda Andrić ostat će zapamćena i po tome što je u njezinu mandatu, 10. rujna 1972., otvorena prva dionica autoceste u bivšoj Jugoslaviji, kojom je započeta trasa najsuvremenijeg cestovnog povezivanja riječke luke sa Zagrebom i ostalim dijelovima zemlje. Među objektima koji su izgrađeni u tom razdoblju su i Zračna luka Rijeka, lučki kontejnerski terminal, tvornica brodskih motora u 3. maju, ali i kontroverzna koksara.

Osim politikom, Neda Andrić, kao sveučilišna profesorica, bavila se i znanstvenim radom. Bila je svjetski priznata stručnjakinja u području turizma i ubraja se među osnivače Ekonomskog, Pravnog i Hotelijerskog fakulteta.