Bez zdravice na brodu

Kava na brodu nekome je luksuz, a nekome dio svakodnevice. U svakom slučaju, stanovnici Elafita na svojoj vjernoj Postiri više ne mogu popiti kavu. Dosadašnji koncesionar zaključio je da mu se ne isplati držati objekt otvorenim tijekom cijele godine i povukao se u potpunosti. Kao da zime na otocima i dosad nisu bile dovoljno tihe.

Deset je sati, kupnja je obavljena i brod Postira može krenuti. No, po prvi put u nekoliko desetljeća, putnici, umjesto u mirisu jutarnje kave, putovanje prema Elafitima mogu kratiti gledanjem u rešetke zatvorenog šanka.

- Nisam koristila šank jer ja moram ujutro doma popiti kavu, pa onda doći na brod, ali ovi koji su pili tu, bogme im fali, bune se, bune - kaže Marija Krnjić.

- Na prvu to izgleda kao zatvaranje jednog običnog šanka, ali šank na Postiri je mjesto gdje se slavi rođenje djeteta stanovnika Elafita, tu se popije piće u čast nekoga tko je umro, šank na kojemu se rješava globalna i lokalna politika. Definitivno je više od šanka, nešto što je lokalna betula nekog kvarta ili neki kultni kafić u nekom mjestu, za Elafite je to šank na Postiri - objasnio je Miro Bronzić.

I na samim su otocima objekti zimi uglavnom zatvoreni.

- Volio bih da Grad ima više susretljivosti, pa kada bi preko zime, ako netko radi oslobodio ga, recimo, koncesije ili poreza na potrošnju, ili, ne znam, subvencionirali nekako te radnike koji rade preko zime. Sve manje i manje nas ima tu jer ljudi moraju od nečega živjeti, a ne samo od javne rasvjete, nove ceste i broda - smatra Teofil Bogdan.

Baš kao što je šank na Postiri otočanima više od šanka, tako im je i sama Postira više od puke veze s obalom. Kapetan Marko Vilović svjetska je mora prije 16 godina zamijenio ovom vremešnom željeznom damom, kako kaže, iznimnih maritimnih sposobnosti.

- Ovo je čudo od broda. Za mene, za ovu liniju, ne postoji bolji brod, niti će doći bolji brod, a da je star - star je. Ali mislim da je, da ga se bolje održavalo, da je mogao još puno godina voziti - kaže.

Otočani ipak priželjkuju modernizaciju ove pomorske linije, no dotad će ih bar razveseliti najava ponovnog otvaranja šanka i zdravica na uvijek vjernoj Postiri.