Lučica Špinut - ni jedna onečišćena kap neće u more

Splitska lučica Špinut uskoro će postati jedina sportska ili komunalna luka na hrvatskom dijelu Jadrana u kojoj ni jedna onečišćena kap neće u more. Zahvaljujući europskom projektu Eco map, vrijednom više od 290 tisuća eura.

Uza svako mjesto na kojem se peru brodovi - uređaj je za pročišćavanje otpadnih voda.

- Tu imamo boje od intonika, imamo razne metale, znači one se u uređaju za pročišćavanje sada i kemisjki i fizikalno pročišćavaju i kasnije se voda može dalje koristiti za ponovno pranje ili ispuštanje u more - objašnjava Siniša Grčić, voditelj projekta Eco map u PŠD-u Špinut.

Do kraja godine lučica će dobiti i sustav odvodnje oborinskih voda sa suhih vezova.

- Mislim da ćemo biti onda jedina ovakva ekološka komunalna ili sportska lučica na Jadranu. U budućnosti niti jedna kap vode, kiše, bilo čega neće ući u more ovdje u lučici Špinut, a da nije pročišćena - kaže Ivan Vučko, direktor PŠD-a Špinut.

Nemaju problema ni s pražnjenjem fekalija s brodova. Koriste mobilni uređaj za prikupljanje.

- Po potrebi klijent, član lučice, zove kada treba ispumpati, mi dođemo ispumpamo i dalje to ide u cisterne i vozi se u kanalizaciju - objašnjava Siniša Grčić.

Na lukobranu i svim gatovima postavljene su i kante za odvojeno prikupljanje otpada. Lučica Špinut može se pohvaliti da već odvaja gotovo 60% otpada!