Kuhan i pečen: Vladali strah, panika i napetost

Večerašnji show u kuhinju je donio kulinarske obračune Zvjezdane, Darie, Marine i Dragitze, a svojim savjetima i rukama pomagali su im chefica Ivana Bekavac i chef David Skoko.

U dvoboju prvog kruga snage su odmjerile dvije zaljubljenice u kuhanje, Puljanka Zvjezdana i Zagrepčanka Daria. Da dobar savjet zlata vrijedi, poznato je, stoga je natjecateljicama pomagao jedan od najpoznatijih hrvatskih chefova, David Skoko.

Uz voditeljicu Anu, tu je, naravno, bio i "strogi sud", kulinarski genije Tom Gretić.

- Dobra večer, malo ste mi preplašene, a zašto? Pa vas dvije sigurno znate sve o kuharstvu, čak vam ni David nema kaj objasnit' više, našalio se Tom i nadodao - Birajte pažljivo, lijepo to skuhajte, ali okus je sve! Glavno da je to fino.

Trema i panika

Daria je s trake pokupila gambere, mrkve, patišon i kajmak, iako nije znala što će s njima pripraviti. Malo odlučnija bila je Zvjezdana koja je odabrala file pilećeg zabatka, kabocha tikvu, mrkvu i kus-kus, no jedna joj je odabrana namirnica ulila strah u kosti, a to je - tikva.

- Tikva me u startu plaši zbog svoje veličine, rezanja i treme koja bi mogla uroditi nekom nezgodnom situacijom, objasnila je Zvjezdana i otkrila da će od nje napraviti pire.

- Bundeva je u zadnje vrijeme postala poznata i sad se pojavljuje sve više vrsta - kobucha, patišon... Sve su fantastične i vrlo je zahvalna namirnica, komentirao je Tom.

Pola sata je prošlo vrlo brzo. Bilo je vrijeme da se posluže pripremljena jela.

Što s trake biraš, moraš i servirati

Daria je poslužila "Gambere na ljuto" s povrćem na salatu. Kakve je komentare dobila?

- Nije tak strašno. Prezentacijski je lijepo, no kreme ima premalo, a salata pati od kroničnog nedostatka kiseline. Ovo je slatko, ovo ljutkasto, a da je salata kisela, pogodak bi bio strašan!, rezimirao je Tom.

Svoju je "Piletinu na jesenski" potom poslužila Zvjezdana. Uz pečenu piletinu na tanjuru su se nalazile i polpete od kus-kusa, goude i vlasca te pire od tikve.

- Jelo ima bolji okus nego što izgleda. Piletina je lijepo hrskava i lijepo pečena, pogačice mi se jako sviđaju, ali pireu fali masnoće, vodenast je. Sve u svemu nije loše, komentirao je sudac i Zvjezdanu razveselio odlukom - prošla je u treći krug.

Nove snage

Dragitza
, stand up komičarka iz Perua koja smatra da kuhanjem može pokazati svoju ljubav drugima i Splićanka Marina, koja je u show došla okušati sreću, bile su natjecateljice u drugom krugu, a u kuhinji im se pridružila chefica Ivana.

Dragitza je s trake odabrala carsko meso, brokulu i paprike, a ideja je bila marinirati meso u soja umaku i poslužiti ga uz rižu i povrće. Marina je, pak, odabrala pileća krilca, paprike, parmezan i belgijsku endiviju, a planirala je krilca ispeći u pećnici.

- U glavnim proteinima, krilcima i carskom mesu, leže zamke, treba biti jako pažljiv da ih se u pola sata dobro obradi, objasnio je Tom i nadodao - Jedan krivi korak i bit će oba žilava.

- Carsko meso zahtijeva jako vruću tavu jer ima puno masnoće na sebi i ako tava nije vrela, odnosno temperatura visoka, vrlo lako to pečenje prelazi u kuhanje i onda meso ostaje žilavo, detaljnije je objasnila chefica Ivana.

"Vesela krilca" koja su bila lijepo pečena i mekana poslužila je Marina.

- Ovo izgleda kao combo nekog karipskog dinera gdje se dobije salata i mozzarella, tost i krilca i to je super, zabavno! Marinada je odlična, endivija super, ali tost je zbrzan. Trebao je dobiti još nešto, malo češnjaka ili slično, inače sve u svemu jako lijepo, komentirao je Tom.

Dragitza je potom poslužila svoju "Fiestu". Hoće li biti "fiesta" (slavlje) nakon komentara?

- Wow! Sjajno! Carsko meso je mekano, a to je problem s carskim za pola sata u tavi. Povrće sjajno! Lijepa igra herbalnih i slatkih nota, kao i soja sosa, ali riža je mrvicu preslana, vrlo vjerojatno zbog dodatka slanine. No, ipak, zbog kompleksnosti jela, u sljedeći je krug prošla Dragitza.

Tko je najbolji?

U trećem se krugu kuhalo odvažno. Dragitza se odlučila za mljevenu puretinu, listove za savijače, nektarine, šampinjone i craft pivo, a radila je Arroz Tapado, peruansko jelo koje sadrži naizmjenične slojeve riže i mesa, a za desert savijaču od nektarina.

Zvjezdana se, također, odlučila za mljevenu puretinu, listove za savijaču, nektarine, poriluk i šampinjone, iako je požalila što nije vidjela, odnosno uzela janjeće kotlete.
Za desert je odlučila pripraviti prokuhane nektarine sa šećerom s lijevanim tijestom na bazi oštrog brašna i jogurta, a za glavno jelo pitu s mljevenom puretinom, porilukom i šampinjonima.

Nova traka donijela je i novo voće, poput indijske smokve (plod kaktusa) koji daje finu kiselinu, a ide i u slatka i slana jela. Ona je bila Zvjezdanin izbor.

- Treba paziti kada ga držite jer ima sitne bodljice kojih se nije lagano riješiti, komentirao je David.

- Hoćeš, za šest dana, odgovorio je Tom.

- Ja imam debelu kožu, odgovorio je David nasmijavši se.

Zvjezdana je Tomu poslužila "Pazinskog purana u šumi" i "Lijevani kolač".

- Super rješenje za ono što ste odabrali. Ne bih stavio toliko vrhnja gore jer je poanta da imamo hrskavost na vrhu. Desert je jako fin, podsjeća me na one koje je moja baka pripremala. Jedino bih volio da je mango izmiksan jer bi bilo sočnije. Okusi su pogođeni, rezimirao je Tom.

"Arroz Tapado sa šampinjonima" i "Savijaču s mangom" na stol je pred Toma stavila Dragitza.

- Uh! Ima kick! Sviđa mi se jako glavno jelo. Bojao sam se zbog količine riže, da će napraviti jelo poprilično flah, ali nije. Meso je dobro začinjeno i napucano okusom pa ga je riža fino razblažila što mi se sviđa jako. Desert, da, jako interesantna verzija, nemam primjedbi, komentirao je sudac.

Obje su napravile ukusna jela, ali u polufinale je prošla Dragitza! Čestitamo!

POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:

ARROZ TAPADO
Skuhati basmati rižu s vodom i soli. Za punjenje prvo popržiti luk i češnjak, dodati mljevenu puretinu, onda rajčice (pasiranu i koncentriranu rajčicu), craft pivo i začine (kajensku papričicu). Na drugoj tavi popržiti šampinjone, posoliti ih i dodati u meso. U zdjelu staviti rižu, meso i opet rižu pa preokrenuti na tanjur.

SAVIJAČA S MANGOM
Prokuhati nektarine sa šećerom. Na lisnato tijesto staviti malo maslaca, voće i orahe te ih oblikovati u trokutiće i pržiti. Na tanjur poslužiti savijače uz šlag i komadiće manga.