Kuhan i pečen: Iste namirnice, različiti okusi

Za titulu najboljeg amaterskog kuhara u zemlji, u osmoj su se emisiji borile Jelena, Petra, Tena i Petra, a u toj kulinarskoj avanturi pridružili su im se chefovi Sabina Jalšić i Christian Kiki Misirača. Čije je jelo oduševilo suca Toma Gretića?

Da nije lako probiti led kuhanjem u showu znaju Petra, studentica medicine, majstorica za štrudle i bućnice, te Jelena koja kuha već dugi niz godina, kojima je u prvom krugu pomagala chefica Sabina Jalšić. Koja se natjecateljica najbolje snašla u izazovima?

- Malo se opustite, nitko tu ne grize, nasmiješio se Tom. Ukus je sve! Ako pogodite ukuse i još k tome lijepo prezentirate, sigurno ćete proć', nadodao je.

Traka je prošla, a Jelena je odabrala teleće kotlete, žute mahune, krumpir i bučine sjemenke, a cilj je bio pripraviti pečene kotlete s pireom od krumpira. Petra je odabrala jednake namirnice, uz dodatak mini rajčica, a odlučila se za pripravu Goričkih kotleta i pogačica od krumpira.

- Mislim da su se cure međusobno dogovorile što će uzeti jer imamo iste namirnice. Bilo je i đumbira i različitih stvari, no nitko se nije odlučio za to, nego ravno krumpir, mahune i meso. Njihov izbor, i od tog se da napraviti sjajno jelo, komentirao je Tom.

- Moj deda je nekad radio Kiselu župu (smijeh), odgajana sam na tradicionalnoj vrsti klope tak da poštujem, doduše svemu treba novo ruho, pa tako i tradiciji. Slažem se s izborom, komentirala je Sabina Jelenin izbor. 
Tomu je svoje jelo, "Jao tele", prvo poslužila Petra.

- Meso je super, mekano, fino začinjeno, pogačice su trebale još dosta vremena jer su ostale sirove. Mahune su super, ali im fali soli. Rajčica je ovdje u obliku padobranaca, ali sve u svemu, fino, komentirao je sudac.

Jelenin "Maratonac nakon utrke" kod Toma je prošao nešto bolje.

- Drago mi je da imate različite pristupe da ljudi vide da se na više načina može raditi s istom namirnicom. Kotleti su super, ali pire krumpiru fali svega, soli, masnoće, nečega da postane kremasti, baršunasti, ovako je samo zdrobljeni krumpir. Mahune su fine, rekao je Tom.

Odluka: U daljnje natjecanje prolazi Jelena.

Opet iste namirnice

Petra
, prodajni savjetnik, koja smatra da u kuhinji moraš imati mašte, i studentica Tena, koja najviše voli pripravljati slastice, snage su odmjerile u drugom krugu, a u kuhinji im se pridružio chef Christian Kiki Misirača.

S trake je Petra odabrala mljevenu piletinu, zelene mahune, svježe zelene tagliatelle i mrkvu, a Tena sve iste, uz jedan izuzetak - mahune je, naime, zamijenila šarenim feferonima. 

Tena je odlučila raditi kuglice od piletine u bijelom umaku s tagliatellama, a Petra polpete, umak za tjesteninu i salatu od mahuna.

- Same sebe su dovele pred gotov čin, jer uzeti mljevenu piletinu i tagliatelle ne daje previše opcija. Bit će dva tanjura tjestenine, no sad ćemo vidjeti tko će napraviti bolji umak, komentirao je Tom.

- Bila je strka i kaos, ali hvala Bogu, imamo Kikija koji nam je stvarno jako pomogao. Malo smo se pogubile, komentirala je Tena.

Obje su uspjele skuhati jela, no kakvu je presudu sudac donio?

Petra je poslužila svoj "Kreativni nered na tanjuru".

- Ovo mi liči kao da je netko bio na buffet stolu pa je uzeo od svega po malo jer su neke stvari dobre, neke manje uspješne, no zajedno ne funkcioniraju, konstatirao je Tom i nadodao da iz straha da piletina ne postane sirova, postala je tvrda. Trebalo ju je puno kraće peći i na nižoj temperaturi.

"Finalno odbrojavanje" potom je servirala Tena.

- Problem kad se stavlja slatko vrhnje je u tome što ono poveže i onda nastavi vezati škrob dugo nakon što je tjestenina skuhana. Rezultat je slijepljena tjestenina s masnoćom koja se počinje odvajati. Apeliram svima koji mogu izbjeći vrhnje u kuhanju, da ga izbjegnu. Piletina je bolja nego na prvom tanjuru, ali je i dalje kompaktna. 

Priliku za puno bolje jelo dobila je Tena.

"Divlje" kombinacije

Slijedilo je natkuhavanje Jelene i Tene.

Tena je odabrala trlje, klice rotkvice, tamnu čokoladu, lisnato tijesto, lješnjake, rajčice i inćune, a Jelena kuhani goveđi jezik, skutu, jabuke, lisnato tijesto, bijelu čokoladu, rajčice, inćune i kisele krastavce.

Lisnato tijesto s čokoladom aromatiziranom narančom i lješnjacima za desert te prepržene trlje na bruschetti za glavno jelo pripravljala je Tena.

- U crvenoj kuhinji imamo jednu zanimljivu, ne tako tipičnu namirnicu, goveđi jezik, komentirala je Ana.

- Da, kuhani jezik, fantastična namirnica. Ljudi ga se boje jer misle tko zna kakvog je okusa, no to je mišić, kao i svaki mišić na kravi. Jedino što je pun kolagena i vezivnog tkiva pa je dosta težak i masan, objasnio je Tom.

- Mi ćemo ga napraviti s pogačicama i jednom šalšom, bumo vidli, nadodala je chefica Sabina.

- Bilo je organizirano bez panike, za razliku od prije, rekao je Tom i pozvao Tenu da posluži svoje tanjure - "Ljubav između trlja i inćuna" i "Panjiće s kruškom".

- Trlja je prekrasno hrskava izvana, mekana iznutra, pogođeni su okusi. Volio bih da je tost malo jače tostiran na maslinovom ulju, ali sve zajedno sjajno. Desert bi se trebao zvati grijeh jer je sjajan, ali apsolutno sjajan! Naranča dolazi do izražaja, a kruška je kao nešto mekano na kraju da te pripremi na udar čokolade i naranče. Jako lijepo i prezentacijski čisto, uredno, pohvalio je Tom.

"Piknik za jezik" i "Pao ti šećer" poslužila je Jelena.

- Volio bih mrvicu jače okuse jer je jezik veliki dečko koji može podnijeti puno "šamaranja" jer je težak i masan. Ideja s pogačicama mi se sviđa, no desert ima jedan problem - raspala se krema. Mislim da je pretučen šlag, objasnio je sudac.

Mjesta u polufinalu ima samo za jednu, a to je ovaj put Tena. Čestitamo!

POBJEDNIČKE RECEPTE donosimo u nastavku:

LJUBAV IZMEĐU TRLJA I INĆUNA
Trlje lagano uvaljati u brašno i staviti peći na maslinovom ulju. Rajčice izrezati na deblje ploške, malo posoliti i popapriti i ispeći na grill tavi. U tavi na maslinovom ulju popržiti malo luka i češnjaka, dodati nasjeckane inćune i dodati malo bijelog vina. U istu tavu dodati začine, klice rotkvice i matičnjak. Narezati šnite kruha i lagano ih tostirati na grill tavi. Na tanjur poslužiti trlje, preliti ih s malo dobivenog umaka od inćuna, bijelog vina i začina, uz ribu poslužiti grilane rajčice i tostirani kruh. Dodati još svježih začina po potrebi (peršin, češnjak, matičnjak, klice).

PANJIĆI S KRUŠKOM
Tamnu čokoladu otopiti na pari. Lješnjake lagano tostirati na tavi pa pomoću krpe oguliti još dok su vrući. Staviti ih u sjeckalicu zajedno s pekan orasima i usitniti, ali ne presitno, neka bude chrunchy. U otopljenu čokoladu naribati malo korice naranče te dodati usitnjene lješnjake/pekan orahe. Lisnato tijesto premazati otopljenim maslacem pa zatim smjesom čokolade i lješnjaka. Zarolati i narezati na šnite. Položiti ih na pleh, na papir za pečenje, premazati maslacem i staviti peći cca petnaest minuta na 180 stupnjeva Celzijusovih.

Kruške naribati pa staviti u lončić s otopljenim maslacem. Kuhati na srednjoj vatri. Dodati med, začine (cimet, anis, klinčiće, zrna iz mahune vanilije) i malo soka od naranče. Povremeno pomiješati dok se ne dobije lijepi umak. Poslužiti panjiće i sa strane umak od krušaka.