Objavljene nominacije za Oscara

Objavljene su nominacije za ovogodišnje Oscare.''Joker'' ih je sakupio čak 11 uključujući onu za najbolji film, glumca i redatelja. Ceremonija će biti najranije u povijesti dodjele Oscara, već 9. veljače. Ni ove godine neće biti voditelja jer se tako, kako kažu u Akademiji, skraćuje trajanje i podiže gledanost.

Tešku borbu za najbolji film vodit će čak 9 naslova - 1917., Priča o braku, Irac, Bilo jednom u Hollywoodu, Joker, Jojo Rabbit, Ford protiv Ferrarija, Male žene i Parazit.

Za Oscara na najbolju glumicu natječu se Scarlett Johansson, Charlize Theron, Cynthia Erivo, Renne Zellweger i Saoirse Ronan. U utrci za najboljega glumaca očekivano su Antonio Banderas u "Bolu i slavi", Leonardo di Caprio za ulogu u "Bilo jednom u Hollywodu" i Joaquin Phoenix kao Joker. Tu su i Adam Driver te Jonathan Pryce.

Za najbollji film s neengleskog govornog područja nominirani su poljski naslov "Tijelo Kristovo", svejernomakedonska "Zemlja meda" i francuski film "Jadnici". Tu su i dvije velike uspješnice - autobiografska "Bol i slava" Pedra Almodovara i izvrstan južnokorejski "Parazit."