20. siječnja 1920. - Rođen Federico Fellini

Federico Fellini, jedan od najuspješnijih talijanskih filmskih režisera rođen je 20. siječnja 1920. u gradiću Riminiju na obali Jadranskoga mora.  Za vrijeme školovanja u katoličkom internatu nakratko se pridružio putujućim glumcima, što je epizoda koja se duhovno čvrsto utkala u njegovo buduće stvaralaštvo.

U filmsku industriju Fellini je ušao na poziv velikana neorealizma Roberta Rossellinija. Kao režiser debitirao je 1950. u Svjetlostima varijetea, filmu o putujućim glumcima, koji je potpisao zajedno s Albertom Latuadom.
Svjetsku slavu postigao je 1954. filmom Ulica, ponovno s temom putujućih zabavljača. Taj je film Felliniju donio prvog Oscara, kojeg će dobiti još tri puta. Ulica je svojevrsna prekretnica njegove karijere, budući da je od tada Fellini uzastopno redao remek-djela.

Nakon Probisvjeta i Kabirijinih noći režirao je Slatki život s temom vlastite izgubljenosti i učmalosti te potrage za osobnim identitetom. Uspjeh filma bio je tolik da su riječi Paparazzo (kako se zvao jedan od likova) te Dolce vita (ime filma na talijanskom) ušle u svakodnevni život.

Svojevrsno približavanje nadrealizmu Fellini će pokazati filmom " i 1/2 kao i Satyriconom, zasnovanim na fragmentima knjige dvorjanina cara Nerona Petronija. Najnostalgičnije djelo Amarcord, u kojem Fellini opisuje vlastito djetinjstvo u Riminiju postiglo je golemu popularnost i danas je najspominjaniji Fellinijev film. U ožujku 1993. godine primio je Oscara za životno djelo, a ujesen iste godine umro je u Rimu.