18. siječnja 2005. - Predstavljen Airbus A380

Dana 18. siječnja 2005. u Toulouseu u Francuskoj predstavljen je Airbus A380. Ovaj dvopalubni, širokotrupni, četveromotorni avion, proizvod europske korporacije Airbus s kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom masom od 590 tona, najveći je putnički zrakoplov na svijetu.

Prvi je put poletio u travnju 2005., dok je prvi komercijalni let za kompaniju Singapore Airlines obavio u listopadu 2007., na letu Singapur-Sydney. Zrakoplov A380 dizajniran je za dolet od 15 tisuća 200 kilometara pri brzini krstarenja od oko 900 kilometara na sat. Osim što je najveći to je i prvi komercijalni mlažnjak koji može upotrebljavati sintetičko gorivo.

Rad na razvoju linijskog zrakoplova ultra-visokog kapaciteta, kojim bi se prekinula dominacija Boeinga, koji je s modelom 747 dominirao od ranih sedamdesetih, počeo je u tajnosti u ljeto 1988. Grupu Airbusovih inženjera predvodio je Jean Roeder, a za vrijeme razvoja projekt je bio poznat kao Airbus A3XX, dok se danas često rabi i nadimak Superjumbo.

Nakon godina istraživanja proizvodnja je počela u prosincu 2000. Komponente isporučuju dobavljači iz cijelog svijeta, a glavne sekcije strukture izrađuju se u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj i Velikoj Britaniji. Zbog njihove veličine dopremaju se u montažnu halu u Toulouseu površinskim transportom, umjesto zračnog prijevoza avionom korištenim za dijelove drugih Airbusovih zrakoplova.

Poslije Singapore Airlinesa još je 12 zrakoplovnih kompanija kupilo Airbus A 380 po prosječnoj cijeni od oko 346 milijuna dolara. Premda je Airbus izvorno prihvaćao narudžbe za teretnu verziju, proizvodnja je odgođena dok se ne uhoda proizvodnja putničkog zrakoplova za koji Airbus razvija nove varijante s većom maksimalnom masom kod polijetanja, te boljim omjerom korisne mase i doleta.