17. siječnja 1855. - Otvaranje prve pomorske škole na Jadranu

Otvaranje prve pomorske škole na Jadranu 17. siječnja 1855. u Malom Lošinju bio je logičan slijed događaja nakon razvoja pomorstva i brodogradnje na lošinjskom prostoru.

Razvoj pomorstva u Velom, a zatim u Malom Lošinju počeo je u drugoj polovici 18. stoljeća slabljenjem i propašću Venecije te doseljenjem istarskog brodovlasnika Bernarda Caponija. Uskoro se uzdižu i druge brodovlasničke obitelji: Premuda, Kozulić i Ivančić koje se brzo bogate i svoj novac ulažu u sve veće brodove. Uskoro je Lošinj 1852. s 94 broda duge plovidbe s ukupno 30.477 tona nosivosti postao drugo pomorsko središte u Austrijskom Carstvu odmah poslije Trsta, a prije Rijeke. Uskoro počinje i razvoj brodogradnje, ali se pojavljuju parni brodovi koji navještaju kraj vladavine jedrenjaka.

Već oko 1780. braća Vidulić daju privatne pouke iz pomorstva, a početkom 19. stoljeća otvaraju privatnu školu s pravom javnosti. Ona s manjim prekidima djeluje do otvaranja državne škole 1855-te. Djeluje za Austro-Ugarske, između dva svjetska rata pod Italijom i poslije Drugog svjetskog rata do 1948. kada je vlasti zbog reduciranja pomorskog školstva ukidaju. Škola se ponovno osniva 1960.-te, a 1975-te  dobiva novu zgradu koja izgledom podsjeća na brod. U njoj se i danas školuju budući naraštaji pomoraca, ali i graditelja drvenih brodova.