17. siječnja 1880. - Rođen Mack Sennett

Jeste li se ikada zapitali tko se prvi dosjetio sjajnih gegova, jurnjava i gađanja tortama koje su obilježile nijemi film? Iza tog urnebesa stoji Mack Sennett, jedan od rijetkih koji je zaslužio nositi naslov Kralj komedije.

Rođen 17. siječnja 1880. u Kanadi, mladost je proveo kao radnik u čeličani, ali je poslije preko kazališta otkrio i svijet novog medija – filma. Nakon što je izučio zanat od velikana filmske umjetnosti Davida Griffitha, McSennett je počeo samostalno producirati i režirati svoje filmove. Stvorio je takozvani slapstik, komediju lagana, jeftina humora, koja se temeljila na gegovima bez razrađenije priče. Glumce je nalazio posvuda, od cirkusa do ludnice. Zanimljivo je da su njegovu školu prošli gotovo svi američki komičari nijemoga filma, među njima i planetarno popularni Charlie Chaplin.

Sennett je bio iznimno produktivan redatelj: snimio je oko 1 500 kratkometražnih komedija koje su se uglavnom zasnivale na stvaranju totalne zbrke i kaosa i neprekidne jurnjave, pa čak i rušenja zgrada. Zbog svega je toga Mack Sennett 1939. godine nagrađen Oscarom za svoj doprinos filmu. Taj čarobnjak filmske burleske, kojemu su se istinski divili nadrealisti i očevi teatra apsurda, nije se uspio prilagoditi eri zvučnog filma i tehničkim mogućnostima koje je on pružao.

Umro je 1960. godine, ostavivši vječan trag na licima gledatelja svih jezika i nacija – neizbrisiv osmjeh.