19. siječnja 1874. - Rođena Ljerka Šram

Činilo se da djevojčicu rođenu tog 19. siječnja 1874. prati sretna zvijezda. Bila je treće dijete u dobrostojećoj zagrebačkoj obitelji odvjetnika i saborskog dopredsjednika Lavoslava Šrama.

Dobila je ime Ljerka. Odmalena vragolasta i okretna oduševljavala je okolinu. Kako je rasla, do izražaju su dolazili  njezin nevjerojatan talent, bistrina i, naravno, ljepota. Tako je roditelje uspjela nagovoriti da je puste u svijet kazališta i glume. Vitka i visoka, prekrasnog držanja i neodoljivog šarma očaravala je sve: mlado i staro.

Cijeli je Zagreb bio zateleban u Ljerku Šram. Glumila je u komedijama, ali i dramama. Branko Gavella sjećao se njezine čudne, očarljive ljepote. Graciozna, živa, temperamentna, vragoljasta, ali u smislu zrele djevojke koja ima smisla za humor i šalu. Tu zrelost unosila je i u ozbiljne uloge u kojima su njezine velike sjajne oči znale zablistati prigušenom suzom.

Osvojila je i starog cinika Matoša: Gledajući našu Šramicu imate onaj osjećaj slučajnosti. Kao da se slučajno među nama rodila, kao da je u Zagrebu slučajno odrasla. Zato ona nije toliko gospođa Ljerka plemenita Šram koliko prava pravcata Lady Šram…

Izazovno lijepa i šarmantna, gdje god bi se pojavila sve oči bile su uprte u nju. Pozirala je Medoviću kao kraljica za Krunjenje Ladislava Napuljskog, a glumila je i naslovnu ulogu pred carem… Pojam ženske ljepote onoga doba, božanstvena Ljerka Šram ipak je imala svoja tri usuda. Tu su dvije ljubavi - jednu koju nije dobila, od svog supruga, bankovnog prevaranta i drugu koju ona nije mogla dati, svom prijatelju iz djetinjstva, liječniku i novinskom magnatu Milivoju Dežmanu. Treći usud bio joj je fatalan: riječ je o tuberkulozi. Umrla je na Dežmanovim rukama ne napunivši trideset devet godina, u Brestovcu, bolnici koju je za nju Dežman izgradio.