18. siječnja 1964. - Temeljni kamen WTC.a

Neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra sve do kobnog napada bili su prepoznatljiv njujorški simbol i ponos moderne američke arhitekture.

Premda se ništa u njihovoj povijesti ne može usporediti s tragičnim krajem, Twinsi su u trideset godina postojanja bili i ostali simbol američke moći i trgovačke nadmoći. Temeljni kamen tih dvaju identičnih divova položen je 18. siječnja 1964. Naručitelj je megalomanski zahtijevao milijun četvornih metara poslovnog prostora. Pregledavši stotine planova, glavni arhitekt Minoru Yakamashi odlučio se za izgradnju kompleksa od nekoliko zgrada, među kojima su se tornjevi blizanci trebali izdići do 110 katova i 415 metara, kao najviše građevine što ih je čovjek ikada napravio. Oba tornja su dovršena 1973., a u izgradnji je potrošeno više od milijardu i pol dolara. Bili su najviši na svijetu, ali su taj naslov zadržali samo godinu dana, jer ih je za 25 metara nadmašio Sears Tower u Chicagu.

Twinsi su se, osim visinom, isticali i potpuno novim građevinskim rješenjima. Zanimljivo je da u njih nije ugrađena nijedna opeka. Prednost su imali čelik i drvo. Osiguranje od jakih vjetrova i potresa riješeno je uz pomoć šupljih čelično-aluminijskih cijevi zbog kojih su Twinsi imali bolju statiku od mnogih zgrada, nižih i pedeset katova. Od tih cijevi, gledajući izdaleka, činilo se kao da uopće nemaju prozore.

Kada je prošao prvobitan šok od terorističkog napada, 2001. godine, počelo se razmišljati o gradnji memorijalnog centra na mjestu današnjih ruševina. Otvoren je natječaj za podizanje novog kompleksa, na koji su pristigla mnoga atraktivna rješenja.