Ovako izgleda život na ličkom selu

U Lici i dalje postoje sela koja nemaju opskrbu strujom, a kamoli ostale komunalne priključke. Ali ljudi pronalaze ljepotu u malom. Zadovoljni su kad prodaju stoku i zimi potroše što manje drva.

Lička sela pružaju velike mogućnosti, ali nedostaje im mladosti.

- Ovdje u gornjem dijelu sela nekada je bilo 10 domaćinstava. Sad je otac sam tu, a ja dođem svaki dan poslije posla tu kod njega. Pusto je, kaže Vukašin Žigić iz Grabušića Gornjeg.

Vukašinovo imanje zadnje je u zaseoku do kuda je došla električna energija. Do ostalih kuća taj luksuz neće skoro.

- Jedno dva kilometra. Ali je teren vrlo nezgodan, neprohodan, kaže Mane Korać iz Grabušića Gornjeg.

U zamjenu za kvalitetnu opskrbu električnom energijom, država je ovoj obitelji osigurala solarni sustav, baterije i agregat za dopunjavanje.

- Ako se uključi neki potrošač jači onda jedan dan, a najviše dva dana ako je oblačno da nema sunca, u tom slučaju maksimalno dva dana, rekao je Mane Korać.

Nisu to nikakve prepreke za jedan, kako kažu, normalan život u Lici.

- Tu sam ja bio petnaest godina bez struje, sad u zadnje vrijeme imam sasvim solidno struju, ističe Mane Korać.

Ne kukaju u obitelji Korać, jedino baka žali što je noge slabo slušaju.

Iako su dvadeset kilometara udaljeni od Korenice, auto nemaju. Kažu da do ovamo ne bi mogao ni doći, pa je traktor alternativa. Zadovoljni su jer je počelo janjenje, no prodaja ne ide najbolje.

150 ovaca i 9 krava, kažu nam, dovoljno je za život u jednom tipičnom ličkom selu koje polako, ali sigurno umire, uz svu ljepotu koja ga okružuje i mogućnosti koje nudi.