Što je kriza prve četvrtine života

Kriza srednjih godina mnogima je dobro poznata, no znate li što je kriza prve četvrtine života? Riječ je o relativno novom fenomenu koji se pojavio u posljednjih 10 godina. To je egzistencijalna kriza koja zahvaća generaciju tzv. milenijalaca.

Kriza prve četvrtine života javlja se kod mladih ljudi između 20 i 35 godina. Prate je osjećaj nesigurnosti, beznađa, traženje smisla života i sl.

- Ima nekoliko faza. Prva faza je osjećaj nesigurnosti i beznađa, kod kojeg pojedinac shvati da treba nešto promijeniti i onda traži što je to što želi promijeniti. Kako da nađe posao s kojim će biti zadovoljan, da si nekako posloži svoj život, da se osjeća ugodno u svojoj koži... To je unutarnji osjećaj i nije nužno jasan okolini. Roditelji možda ne vide zašto bi to bilo tako, kaže Marija Hrebac Hlobik, prof. psihologije.

U Hrvatskoj se o tom fenomenu ne govori često. Zbog toga pojedinac nerijetko nailazi na nerazumijevanje okoline. Kriza nastaje jer se mladi ne mogu nositi s problemima koje donosi sazrijevanje. Čini im se da ne mogu ispuniti očekivanja okoline. To izaziva negativne emocije.

- Svi jako puno očekuju i pojedinci, mladi koji, nužno to i ne pokazuju, osjete taj pritisak i misle da se moraju ponašati u skladu s tim očekivanjima, onda za posljedicu kad se susretnu očekivanja i realnost, ako dođe do kolizije i realnosti javlja se osjećaj nezadovoljstva, razočaranja, sumnje u svoje sposobnosti i slično, dodaje Marija Hrebac Hlobik.

Intenzitet krize ovisi o tome kako se pojedinac nosi s novonastalim emocijama. Kada sazre, kriza prestaje. Sa svakom se emocijom moramo suočiti. Tako se mogu prevladati sve krize i problemi koji nas muče.

- Sve emocije trebamo doživljavati. Trebamo doživljavati tugu i razočarenje i sreću. To su sve emocije koje treba proživljavati i ne treba se boriti protiv toga. I brigu i zabrinutost i strah, znači to su sve zdrave emocije samo je pitanje u kojoj mjeri će nas one obuzeti i prevladati i u kojoj mjeri ćemo ih mi uspjeti iskontrolirati, zaključuje Hrebac Hlobik.

Emocije je nemoguće zauzdati, mora ih se prihvatiti. Negativne emocije svojevrstan su vodič prema spoznaji što se događa u našem tijelu. Važno ih je prebroditi kako bismo mogli krenuti naprijed.