23. siječnja 1910.. - Rođen Django Reinhardt

23. siječnja 1910. rođen je jedan od najutjecajnijih europskih jazz glazbenika - Django Reinhardt.

Francuski gitarist romskog podrijetla, rođen u Belgiji, poznat je po specifičnom glazbenom stilu u kojemu se prožimaju romska glazba i jazz te po virtuoznoj gitarističkoj tehnici. Ona do danas ne prestaje fascinirati poklonike glazbe jer je Reinhard nakon  opeklina zadobivenih u požaru, ostao bez funkcije jedne noge i dva prsta lijeve ruke. Za svoje solističke pasaže koristio je samo dva prsta, ali je unatoč tom hendikepu i činjenici da nije imao gotovo nikakve formalne glazbene naobrazbe ostavio kao Europljanin neizbrisiv trag na svjetsku jazz scenu.

Django Reinhard odrastao je u romskom naselju pokraj Pariza u kojemu je počeo svirati violinu i bendžo. Bendžo gitaru dobio je u dvanaestoj godini, i u samo u godinu dana, oponašajući glazbene uzore, tako je ovladao muziciranjem, da je u trinaestoj već od glazbe prehranjivao obitelj. Kao mlad nije se školovao, opismenio se tek u odrasloj dobi. Iako glazbeni genij, živio je skromno, pa je opekline i paralizu prstiju zadobio kad je u prikolici u kojoj je stanovao prevrnuo svijeću.

Ona je zapalila cvijeće od papira koje je prodavala njegova supruga. Zahvaljujući zadivljujućoj tehnici i karizmi nacisti su ga poštedjeli za Drugoga svjetskog rata. Ovacije je doživio i za gostovanja u Sjedinjenim Državama kada ga je, nastupajući uz velikog Duka Ellingtona, publika čak 6 puta vraćala na pozornicu. Mnogi će američki glazbenici poraća oponašati slavnoga Djanga koji je umro od moždanog udara u 43. godini života.