24. siječnja 1776. - Rođen Ernst Theodor Amadeus Hoffmann

Pionir književne deskripcije nadnaravnog, sablaznog, mističnog potkraj 18. stoljeća, osobnost koja je nedvojbeno utjecala na afirmaciju takva stila bio je Ernst Theodor Amadeus Hoffmann.

Rođen je na današnji dan 24. siječnja 1776. u Königsbergu, danas Kalinjingradu u Ruskoj Federaciji. Bio je višestruko darovit, čovjek iznimno širokih interesa. Poznato je da je istodobno s pravom, studirao i glazbu pa će upravo na tom području ostaviti zapažen trag kao dirigent, skladatelj instrumentalnih, vokalnih i crkvenih skladbi, opera, baleta, melodrama. Bio je dirigent i redatelj Hamburške opere, dirigent skupine Seconda u Dresdenu i Leipzigu.

Hoffamnna, njemačkog književnika također se smatra prvim modernim glazbenim kritičarom i teoretičarom romantičarskog opernog kazališta.
Osim skladanjem, ovaj osebujni umjetnik uspješno se bavio crtanjem i slikanjem pa je poznato da je bio i kazališni slikar u Bambergu.

Najdojmljiviji je međutim njegov rad na području književnosti. Prve je novele i priče na koje će se poslije naslanjati romantičarski pripovjedači, skupio u knjigu Fantazije u Callotovoj maniri. Mistične teme prožete makabrističnošću i jezom nalazimo u Hoffmannovim djelima Đavlovi eliksiri i Noćne zgode, a bajkoviti su  sadržaji vidljivi i u zbirci novela Serapionova braća. Među njima se izdvaja novela Majstor Martin bačvar te kriminalistička pripovijest Gospođica plemenita Scudery.

Prvo je djelo inspiriralo Wagnera za operu Majstori pjevači, a Francuzu Jacquesu Offenbachu Hoffmannove su priče poslužile za stvaranje istoimenog glazbeno-scenskog djela.  Autobiografske elemente nalazimo u djelu Životni pogledi mačka Murra. Gotovo svi Hoffmannovi tekstovi dočaravaju svijet snova, hipnoze, telepatije i jeze, pa će upravo oni, smatra se, utjecati na prepoznatljive rukopise Poa, Balzaca, Byrona, Scotta, Dickensa, Dostojevskog.