21. siječnja 1950. - Umro George Orwel

Hladni rat, ministarstvo istine, veliki brat vas gleda, neki su jednakiji – poznate su kovanice s kojima se gotovo svakodnevno susrećemo. Tvorac im je genijalni engleski autor George Orwel koji je umro 21. siječnja 1950. od posljedica tuberkuloze.

Pravim imenom Eric Blair, budući se pisac rodio 1903. u Motihariju u Indiji. Naglo je napustio fakultet i postao policajac u Burmi. Posao mu se činio previše stresnim i punim tragedija pa se okrenuo pisanju. Zbog straha od očeve reakcije uzeo je pseudonim George Orwel. S prvom knjigom Burmanski dani doživio je neuspjeh. Kritičari su ga svrstali među ljevičarske pisce s dobrim okom za detalje, što se vidjelo u njegovim novinskim člancima iz španjolskog građanskog rata. Dvije je godine radio za BBC. U međuvremenu, Orwel se preselio na škotsko otočje gdje je sa suprugom  uzgajao kokoši.

Supruga mu je ubrzo umrla pa je Orwel zapao u teško psihičko stanje koje su pratile razne bolesti. Tada je napisao i kultno djelo Životinjska farma, alegoriju o komunizmu u poslijeratnoj eri. Knjiga je postala svjetski hit i utrla put političkom romanu 1984. koji govori o totalitarnom društvu  sa strogo kontroliranim  postupcima. Orwelova 84. u novije je vrijeme oživljena u  televizijskom showu Veliki brat.

George Orwel umro je u 46-oj godini.  U nasljeđe je ostavio dva milijuna riječi spretno upakiranih u reportaže, eseje, poeme i romane prevedene na desetke jezika. Ali i vješto ekranizirane…