30. siječnja 1948. - Ubijen Mahatma Gandhi

Upravo zaprepašćuje do koje je mjere Gandhi predstavljao Indiju i kako je vjerno izražavao dušu te stare izmučene zemlje. Gandhi je bio prava personifikacija Indije, i njegove mane bile su mane Indije.

Tim je riječima dugogodišnji suradnik Gandhija Jawaharlal Nehru opisao velikoga indijskog vođu kojega je hinduski fanatik 30. siječnja 1948. ubio hicem iz pištolja. Mohandas Karamchanda Gandhi, poslije prozvan Mahatma, što na sanskrtu znači velika duša, istaknuo se u razdoblju između dva svjetska rata kao figura koja je dominirala na pozornici društveno-političkog i nacionalnog života indijskoga potkontinenta.

Rano je spoznao glavne probleme koji tište njegove sunarodnjake: kolonijalnu podjarmljenost Velikoj Britaniji i vjerske suprotnosti u Indiji. U političkom djelovanju bio je pristaša nenasilja iz kojega je proizašla politička doktrina gandizma, odnosno građanskog neposluha i uskraćivanja suradnje kolonijalnim vlastima. Kao vođa Indijskog nacionalnog pokreta pokrenuo je milijunske narodne slojeve u borbu za neovisnost.

To ga je više puta odvelo u tamnicu, ali nije slomilo njegov duh. Pasivne metode otpora vodile su ga u česte sukobe sa suradnicima, koji su tražili žešće metode borbe. Poslije Drugoga svjetskog rata protivio se britanskoj podjeli zemlje na dva naroda i zauzimao za stišavanje antagonizma između muslimana i hindusa. Indija je 1947. stekla nezavisnost i podijelila se na dvije države – Indiju i Pakistan, što je dovelo do krvavih obračuna između muslimanskoga i hinduskoga stanovništva.

Gandhi je tada posljednji put podignuo glas protiv vjerskog i vojnog nasilja, prisilio sukobljena strane na pregovore, ali ga je nekoliko dana poslije ubio poludjeli hinduski fanatik.