Nakon agonije u 3. maju, samohrani otac izrađuje "stečajne rožice"

Agonija je trajala više od godinu dana za radnike Trećeg maja. Čekajući plaće i odluku o prijetećem stečaju, snalazili su se i vrijeme kratili na razne načine. Jedan od radnika od otpadnog je materijala počeo izrađivati skulpture. Nazvao ih je stečajne rožice.

Bilo je to pretprošle godine. Riječkom škveru nisu cvjetale ruže, a u radionici trećemajca Igora Zenka procvjetale su - prve stečajne rožice.

- Bio je taj zastoj u proizvodnji pa smo kolege i ja dosta vremena provodili družeći se ne radeći ništa. Vrijeme je prolazilo ta hrđa se skupljala po dizalicama, strojevima. I nekako mi je sinulo da se od te hrđe nešto napravi, objašnjava Igor Zenko, zavarivač.

Tako je iz dana u dan samohrani otac, zavarivač s 13 godina staža u škveru, otkrivao svoju umjetničku stranu.

- Izvadim komad lima i ja u tome vidim uho od mačke ili stari čaval koji može biti brk, matice koja može biti latica, kaže Zenko.

Najpoznatije su i dalje rožice. Na neki su način postale simbol agonije koju su prošli radnici posrnulog riječkog brodogradilišta.

- Izgleda kao da je nešto propalo, a ima neku svoju ljepotu. Hrđa ne mora biti otpad, čak ima i neki šarm, ustvrdio je.

Nakon teškog razdoblja i velike neizvjesnosti - prije nekoliko mjeseci u Trećem maju ponovno se začula buka strojeva. Počelo se raditi na brodovima, a rožice su ostale hobi.

- Osam rožica je otišlo za Rab film festival. Pa sam za Ri rock napravio osam kipića. Teška vremena ne znače da je kraj nečega, može bit početak nečeg drugog, poručuje Zenko.

A cvijeće je moguće pronaći svuda oko nas. Samo treba pažljivo gledati.