Besplatno vlakom mogu studenti iz Primorsko-goranske županije

Dobra vijest za studente iz Primorsko-goranske županije. Svi koji redovito studiraju izvan prebivališta do tog grada i natrag od ove godine mogu besplatno putovati vlakom.

Besplatan prijevoz studenata sufinanciraju po pola Primorsko-goranska županija i Hrvatske željeznice. Potrebno je samo izraditi pametnu karticu, na temelju potvrde fakulteta i identifikacijskog dokumenta.

Kada putuju kući, najčešće se voze autobusom. Tko si može priuštiti - ide i automobilom. Ipak, studenti vole vlakove.

- Mislim da je vlak udobniji puno od bus. Problem autobusa Rijeka-Split je što ide magistralom i staje u svakom manjem mjestu pa je malo naporno, objašnjava student Jure.
- Jednom mjesečno odem vlakom. Jeftiniji je prijevoz i istovremeno dođe kao i bus, smatra student Nikola.
- Sigurno će biti i sigurnije putovanje, veća mogućnost povratka u svoj domicilni kraj, županiju, svaki vikend, svaki tjedan, rekao je Željko Ukić, potrebno je samo izraditi pametnu karticu, na temelju potvrde fakulteta i identifikacijskog dokumenta.
Lani je s područja Primorsko-goranske županije putovalo vlakom 180.000a putnika, od kojih više od 11.000 studenata.
- Kako naš vlak ne putuje prebrzo, biti će dovoljno vremena za spremanje ispita. Vjerujem da kada se naviknu da vikendom dođu kući da će tako onda ostati i kad nađu radno mjesto, nada se primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.
Studenata je najviše u Zagrebu. Zato je uvedena i nova, takozvana studentska linija Rijeka-Zagreb, koja s riječkog kolodvora kreće u nedjelju u popodnevnim satima.