31. siječnja 1797. - Rođen Franz Schubert

U samo 16 stvaralačkih godina veliki glazbeni romantičar Franz Schubert stvorio je gotovo tisuću djela uključujući pravu riznicu od oko 6oo pjesama.

Rodio se u Lichenthalu pokraj Beča 31. siječnja 1797. u obitelji seoskog učitelja s 19-ero djece od kojih je Franz bio 13-ti. Zarana je upoznao neimaštinu, bio je kratkovidan i vrlo niska rasta, ali beskrajno darovit. Jedan je učitelj rekao kako ga nema čemu naučiti jer njega je već sve naučio dragi Bog. Umro je od trbušnog tifusa u 32. godini, a grob mu je pokraj Beethovenova. Nekoliko mjeseci prije smrti uspio je održati jedini koncert svojih djela i od prihoda kupiti skroman glasovir. Skladanje je Franz Schubert učio, među ostalim, i kod poznatog, mnogima omraženog Mozartova protivnika Antonija Salierija.

Sa 17 godina napisao je prvu majstorsku solo-pjesmu Greta za preslicom. Uskoro nastaju Putnik, Ribica, Kralj-vilenjak i mnoge druge. U Schubertovu opusu devet je simfonija, od kojih je najpoznatija Osma, Nedovršena. Stvorio je i niz gudačkih kvarteta, mnoge mise i druge crkvene skladbe, te brojna djela za glasovir. Među šestotinjak solo-pjesama prava su remek-djela Lijepa mlinarica i Zimsko putovanje. Nekoliko opera i glazbenih komedija nisu uspjeliji dio Schubertova opusa. Često izvođenu operetu Tri djevojčice u kojemu je oživljen romantični lik tog bečkog skladatelja, napisao je Heinrich Berthe koristeći Schubertovu glazbu.