25. siječnja 1920. - Umro Amadeo Modigliani

Kad je 25. siječnja 1920. u Parizu od tuberkuloze preminuo Amadeo Modigliani, europsko je slikarstvo ostalo bez jednog od najsenzibilnijih i najkontroverznijih slikara 20. stoljeća.

Talijan podrijetlom, rođen u Livornu 1884., kraće je vrijeme studirao slikarstvo u rodnome gradu i Firenzi, no u Pariz stiže zapravo samouk 1906. Mladom i bolešću načetom imigrantu, bohemski život na Montparnasu i teške, nesređene novčane prilike neće ostaviti mnogo vremena za stvaranje, no snaga će Modiglianijeve nadarenosti i nadahnuća ipak dati izniman slikarski opus obilježen intenzivnim radom i jasnoćom umjetničke vizije.

Ta je vizija izgrađena bezbrojnim izduženim stiliziranim portretima i ženskim aktovima, a temeljila se prije svega na odnosu prema čovjeku i društvu, prigušenoj rezignaciji i melankoliji koje su bile dio umjetnikova temperamenta, ali i posljedica načina života. Lirikom prožeti portreti, često s dozom tragike, prikazani u skromnu ili reduciranu ambijentu, trajno su obilježili cijeli jedan stil europskoga slikarstva koji likovna kritika rado naziva lirskom varijantom ekspresionizma. Slikarova je tragedija što ga za života nisu cijenili.

Iako je ostao izvan tada avangardnih likovnih tijekova, Amadeo Modigliani postao je slikarom čije je djelo, duboko prožeto humanizmom i istinitošću i danas sinonim za jedinstvenu ljepotu i prožimanje umjetnikova života i djela.