28. siječnja 1933. - Nastalo ime Pakistan

U turbulentno vrijeme, kada se počeo nazirati kraj britanske kolonijalne dominacije, na indijskom se potkontinentu pojavilo nekoliko nacionalnih pokreta za oslobođenje i ujedinjenjem različitih kulturnih i vjerskih skupina.

Ideju okupljanja muslimanskog stanovništva u jednu državu objavio je 28. siječnja 1933. Rehmat Ali Khan u novinskom članku pod naslovom: SAD ILI NIKAD – il' nam je živjeti il' zauvijek nestati Rehmat Ali je kao ime nove države programatski predložio naziv Pakistan po početnim slovima pet sjevernih provincija imperija s većinskim muslimanskim stanovništvom: Punjab, Afgan, Kašmir, Sindh i Balokistan.

U multietničkom području indijskog potkontinenta eksplodirali su dramatični događaji kada je uklonjena britanska uprava. Godine 1947., samo tri mjeseca poslije osamostaljenja, Indija i Pakistan prvi su put zaratili zbog Kašmira. Ti ratovi i nesnošljivosti ponovili su se više puta, a teroristički ispadi događaju se i u novije vrijeme.

Zanimljiva je sudbina Rehmata Ali Khana. Veći dio političkog života proveo je u Engleskoj, a prema legendi, pakistanskog se imena dosjetio vozeći se na gornjem dijelu londonskog autobusa. Kada je stvoren Pakistan izražavao je oštro nezadovoljstvo veličinom teritorija, pa je smatrao da se svi muslimani iz Indije trebaju iseliti u novu državu, kojoj je dao ime. Naposljetku mu je uskraćeno pakistansko državljanstvo pa je umro i pokopan 1952. u Cambridgeu.