26. siječnja 1925. - Rođen Paul Leonard Newman

U popularnoj američkoj kulturi dvojica su muškaraca ostala upamćena po svojim nevjerojatno plavim očima. U svijetu glazbe to je bio Frank Sinatra, a na filmskom platnu Paul Newman.

Taj je plavooki filmski glumac rođen 26. siječnja 1925. kao Paul Leonard Newman. Nakon što je odslužio vojsku izbacili su ga s fakulteta zbog nedolična ponašanja pa se okrenuo studiju glume u slavnom Actor's Studiju u New Yorku. Darovitom mladiću nudile su se mnogobrojne kazališne i televizijske uloge, ali se Newman odlučio za film.

Prvi nastup ostvario je u Srebrnom kaležu 1954. godine. No taj je biblijski spektakl toliko podbacio da se posramljeni Newman javno u novinama ispričao zbog uloge u takvom filmu. Budućnost je bila bolja. Jedan od najdojmljivijih nastupa imao je u filmu Richarda Brooksa Mačka na vrućem limenom krovu 1958. U duetu s Elizabeth Taylor Newman je ostvario možda i svoju najsloženiju filmsku ulogu. Iste godine ponovno je briljirao u Dugom toplom ljetu u kojem je glumio sa svojom budućom suprugom Joanne Woodward. Otada mu je karijera išla samo uzlazno.

Osim glume, Newman se intenzivno bavio i filantropskim radom, pa je tako osnovao seriju prehrambenih proizvoda, od kojih je cijelu dobit darovao u dobrotvorne svrhe. U poznim godinama Paul Newman jednako je glumački blistao. Unatoč mnogim nominacijama jedinog je Oscara osvojio u Boji novca Martina Scorsessea, dok je u Putu do uništenja Sama Mendesa ostvario posljednju uistinu veliku ulogu.