Leo Brenner, astronom i lošinjski James Bond

U povodu 25 godina rada Astronomskog društva „Leo Brenner" iz Maloga Lošinja, u Tehničkom muzeju "Nikola Tesla"u Zagrebu gostuje izložba toga astronomskog društva.  Ona govori o liku i djelu zaljubljenika u zvijezde i vlasnika prve privatne zvjezdarnice na našim prostorima, Lea Brennera.

Priča počinje potkraj 19. stoljeća, kada grof Spiridon Gopčević, alias Leo Brenner, školovan u Trstu i Beču, pustolov, ratnik, špijun, vojni i politički novinar, pisac, skladatelj dviju opera te amaterski astronom, odlučuje 1894. urediti zvjezdarnicu u Malom Lošinju.

Postavlja je na svojoj obiteljskoj kući te je naziva po svojoj imućnoj supruzi - Manora. Manora je tada uz Austrijsku ratnu zvjezdarnicu u Puli jedina civilna zvjezdarnica na našim prostorima. Bračni par Brenner uskoro ugošćuju mnoge slavne astronome. Među ostalim, ugošćavaju Percivala Lowella. Naime, po inicijalima tog astronoma ime je dobio planet Pluton.

Oton Kučera, otac hrvatske astronomije, pri utemeljenju zagrebačke zvjezdarnice savjetovao se s Brennerom u vezi s kupnjom sedmeroinčnog teleskopa „Reinfelder i Hertel" kakav je ovaj imao u Malom Lošinju. S njime je Brenner došao do nevjerojatnih otkrića koja je bilježio i objavljivao u svjetskim časopisima. U tome mu je pomogla karijera novinara i pisca. Izdavao je i sam svoj časopis te se njegova slava širila svijetom velikom brzinom.

Sam Brenner je radio mnoge skice planeta. Poznate su njegove skice Marsovih kanala za koje je kao i većina smatrao da su ih izradili Marsovci, no mi danas znamo da su ti kanjoni zapravo rad tokova vode koja je nekada egzistirala na Marsu. Promatrao je i skicirao Jupiterove oblačne pojase te Venerine faze. Iako nije imao nikakvu formalnu naobrazbu, postao je jedan od važnih astronoma s početka 20. stoljeća.

Međunarodna astronomska unija jednom krateru na Mjesecu nadjenula je njegovo ime. No zvjezdarnica u Malom Lošinju radila je kratko, samo do 1909. Brennera su razni interesi nosili dalje, i to u sve opasnije avanture. Mjesto i godina njegove smrti nepoznati su. No Mali Lošinj čuva uspomenu na toga astronoma i pustolova, lošinjskog Jamesa Bonda.

Astronomsko društvo, nazvano po njemu, aktivno sudjeluje u popularizaciji astronomije među mladima, priređuje izložbe i predavanja. Ulica u kojoj stoji kuća na kojoj je nekada bila zvjezdarnica nosi ime Spiridiona Gopčevića, a asteroid 10415 nazvan je Mali Lošinj. 

Izložbu u Tehničkom muzeju možete pogledati do kraja siječnja, a zvijezde u Malom Lošinju cijele godine.