"Zlata vrijedi" gerontodomaćica Željana u zaseoku kod Knina

Mnogi stariji ni ne žele napustiti svoje domove, iako žive sami. U općini Ervenik, nedaleko od Knina, više od dvije trećine stanovništva starije je od 70 godina. Posjet gerontodomaćica koje su angažirane uz pomoć europskog novca - mnogo im znači.

U zaleđu Knina, u Pađenama, živi gospođa Dragica Kornjača čiju samoću svakodnevno krati gerontodomaćica Željana.

-
Ona je meni i kćerka i sve. Dobra je i dođe svaki dan. Počisti, opere, donese drva i što god treba. Njoj ne treba govoriti, kazala je. Djeca su joj se odselila, svukud po svijetu, a s unucima dođu tek za vrijeme praznika. Stoga je gospođi Dragici potrebna svakodnevna pomoć.

- Ovdje vam je u zaleđu starija populacija i svi su manje-više sami. Evo, sad imamo ove gerontodomaćice, patronažnu službu i liječnike. Suradnja nam je stvarno dobra, kazala je Marija Mandarić, medicinska sestra u Domu zdravlja Knin.

A ako ipak treba do liječnika u Knin, u pomoć će priskočiti i općinari jer gotovo i nema javnog prijevoza do svih sela i zaselaka.

- Pa i mi sami, kao općina, koristimo naše resurse, naša vozila, da starije ljude odvezemo do središta gdje oni mogu otići doktoru, gdje mogu nešto kupiti, gdje mogu platiti račune i slično, kazao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik.

To uglavnom za njih obavljaju gerontodomaćice u općini Ervenik.

- Ja sam sa njima svaki dan. Mi smo si toliko prisni i ne shvaćam uopće ovo kao neki posao. Idem sa zadovoljstvom, više to gledam kao pomoć, rekla je gerontodomaćica Željana.

Gospođi Vidi je 90. godina. Kaže da će, dok god može, svaki dan, obilaziti svoje koke. Za ostalo će se pobrinuti djeca i Željana.

Iako su same, gospođe Dragica i Vida, ipak najviše vole ostati na svom kućnom ognjištu, u gotovo praznim selima.