Na LEGO natjecanje ide ekipa sa zagrebačkog Jabukovca

Prva asocijacija na lego-kocke je igra, likovi, građevine i strojevi koji se mogu graditi i nadograđivati. Upravo zato se i jedno od najraširenijih svjetskih natjecanja u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, u kojem sudjeluju učenici iz više od sto zemalja, zove Prva Lego Liga. Na zagrebačkom FER-u, u nekoliko kategorija, a jedna je i "Grad budućnosti", natjecali su se učenici od 9 do 16 godina.

Ekipa sa zagrebačkog Jabukovca prva je od četiri tima koja će na regionalno LEGO natjecanje u Sloveniju. 

- U timu ih može biti i deset. Moraju pokazati kako su radili zajedno, međusobno se nadopunjavali, kako su dijelili ideje, kakvu su komunikaciju s mentorom imali. Posebno je dobra stvar što ih se potiče da surađuju s drugim ekipama, kazala je Ana Sović Kržić iz Hrvatskog robotičkog saveza.
Sjajni timovi imaju i sjajne ideje. Ekipa iz Fažane ima projekt "Grad budućnosti" u okviru kojega su igrališta dostupna i djeci s invaliditetom.
Suci na natjecanju su profesori s FER-a - strogi su, ali su pravedni.

- Vidi se da neki jako već na inženjerski način pristupaju rješavanju problema. Rado bi ih vidio danas sutra na FER-u, kazao je Hrvoje Hegeduš, sudac.

Ovi mladi ljudi znaju rješavati probleme, raditi u grupi, misliti unaprijed. Ako zanemarimo njihove sposobnosti u Hrvatskoj, uspjet će negdje drugdje.