I rodama trebaju prihvatilišta

Iako još nema iznimno niskih temperatura i obilnog snijega, neke životinje ni ovakvu zimu ne mogu preživjeti bez ljudske pomoći. Neke rode naprimjer zbog ozljeda nisu mogle u toplije krajeve. Jedno od triju oporavilišta za rode u Hrvatskoj je i ono u Centru za posjetitelje u sklopu parka Mura - Drava.

Uz nekadašnji grofovski ljetnikovac nalazi se i zimovalište roda. Njih 15-ak je u Noskovce nedaleko od Slatine stiglo iz zagrebačke Udruge za zaštitu divljih životinja AWAP. No nerijetko ih donose građani.

- Znači, raskrilimo krila, pogledamo da li ima nekakvih vidljivih rana, tada se to sanira.  Kao što smo čuli, tada kontaktiramo AWAP, pošaljemo fotografije i prema njihovim uputama postupamo, kazao je Vladimir Ajhler iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije.

Za sve je "kriva" Gabi, mlada roda koja se prije četiri godine ozlijedila ispavši iz gnijezda i jedina je kojoj su nadjenuli ime.

- Zato što je u prvo vrijeme bila zbrinuta kod jednog našeg djelatnika kod kuće pa kad je prvi put raširila krila, njegov otac je rekao - kao anđeo Gabrijel, izjavila je Tatjana Arnold Szabo, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima Virovitičko-podravske županije.

Dok Gabi negdje danas sretno leti, njezine rođakinje to nažalost ne mogu. Zato im nakon veterinarskog zbrinjavanja, u čemu nerijetko sudjeluje i zagrebački Zoološki vrt, svu pažnju poklanja gospodin Vlatko Rončević iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Virovitičko-podravske županije. Dodaje da roda pojede dnevno oko pola kilograma ribe.

Dva obroka na dan i mir koji ih okružuje, formula su njihova oporavka.