Ugrožena morska kornjača dobila protezu i opet pliva

Goody, tajlandska morska kornjača koja spada u ugroženu vrstu, prije godinu dana zaplela se u ribarsku mrežu, izgubila peraju i ostala nepokretna.

No sada Goody ponovno može plivati jer joj je pretprošli tjedan ugrađena proteza kao zamjena za peraju.

- Danas Goody pliva puno bolje te uči na koji način istodobno koristiti obje peraje, kaže Nantarika Chansue, veterinarka koja je, zajedno s kolegama sudjelovala u izradi plastične proteze za kornjaču.

Tijekom proteklih godina tajlandsko ministarstvo okoliša i znanstvenici sa Sveučilišta Chulalongkorn iz Bangkoka radili su na razvoju proteza za ozlijeđene morske kornjače, koristeći pritom ranija iskustva svojih stručnjaka iz Japana i Amerike.

Za ozljede i pogibiju morskih kornjača nerijetko su odgovorni ljudi, a najčešću im ugrozu predstavlja gutanje plastičnih vrećica ili zapletanje u ribarske mreže, što obično rezultira prestankom cirkulacije u perajama, pojasnila je Cnahsue.

- Premda proteze neće u potpunosti pomoći kornjačama da dovoljno ojačaju i vrate se u oceane, naš je cilj unaprijediti njihovu kvalitetu života u centrima u kojima su zbrinute, rekla je.

Na sličan su način američki veterinari pomogli kornjači Allison, koja je 2005. pronađena na obali otoka South Padre u Teksasu. Allison je preživjela napad morskog psa, no ostala je bez jedne peraje. Nakon višegodišnje rehabilitacije kornjači je 2009. ugrađena protetička peraja te je na taj način postala prva morska kornjača u svijetu s protezom.