Harry i Meghan započinju život kao (gotovo) obični ljudi

Britanski princ Harry i njegova supruga Meghan upravo su započeli nov život kao donekle obični ljudi - s financijskim i drugim brigama, pošto im je kraljica Elizabeta 'skinula' kraljevske titule i ukinula javno financiranje.

Rješenje koje je u subotu objavila Buckinghamska palača pokazuje da je 93-kraljica preuzela bolnu, ali dobro joj poznatu ulogu upravljanja obiteljskom krizom koja je prijetila da će uzdrmati same temelje monarhije.

Nered s "Megxitom" počeo je 8. siječnja kad je mladi par objavio da se odriče najvažnijih kraljevskih obaveza i kreće u 'nov, financijski neovisan život'. Učinili su to, očito, bez kraljičina dopuštenja, ali i bez predodžbe kako bi to moglo funkcionirati.

Britanski mediji pišu u nedjelju kako su Harry i Meghan to vjerojatno zamislili kao kombinaciju da su "napola u, napola izvan" kraljevske obitelji, ali im je kraljica isporučila, kako je to nazvao Telegraph, "najtvrđi mogući Megxit".


Apsolutno bez presedana

Par je izgubio pravo da ih se naziva kraljevskim visostima, jednako kao što se to dogodilo Harryjevoj majci Diani kad se razvela od princa Charlesa 1996., u još jednoj obiteljskoj drami koja je uzrujala kraljicu. Nadalje, pristali su vratiti 2,4 milijuna funta, koliko su porezni obveznici potrošili na obnovu njihove rezidencije Frogomore Cottagea.

- Nitko iz kraljevske obitelji nikada nije vratio novac. To je apsolutno bez presedana, napisao je bivši kraljičin tajnik za medije Dickie Arbeiter u Sunu u nedjelju.

Harry je ostao i bez svojih vojnih naslova i pokroviteljstava kojima je nagrađen nakon što je odslužio dvije rotacije u Afganistanu i napredovao do čina satnika. Arbiter, međutim, tvrdi da je gubitak titule "kraljevske visosti" ono što ulazi u povijest monarhije.

- Čak i kada je Edurad VIII. abdicirao 1936. 'degradirali' su ga s Njegovog Veličanstva Kralja na Njegovu Kraljevsku Visost vojvodu od Windsora, rekao je.

Princeza Diana bila je drugačiji slučaj jer je ona svoje kraljevske titule stekla brakom, a ne rođenjem.


Knedla u grlu

Prvo pitanje s kojim će se Harry i Meghan suočiti su financije. Sky News je objavio da će princ Charles nastaviti sinu davati neki iznos iz svojih osobnih prihoda.

Harry vjerojatno ima i pozamašnu ušteđevinu, a Meghan je imala unosnu glumačku karijeru. Sada razmišlja o tomu da pokrene vlastitu liniju zdravstvenih i 'wellness' proizvoda.

Sunday Times pitao je izvor iz Buckinghamske palača hoće li Harry i Meghan moći unovčiti brend "Sussex Royal" koji su u prosincu pravno zaštitili.

- To je jedno od područja koje se još razrađuje, kazao je izvor.

"U prijevodu: Kraljica baš nije sigurna u to", dodaje Times.

Arbiter napominje kako Dianina globalna privlačnost nije nestala time što je izgubila naslov kraljevske visosti.

Neki dogovori vjerojatno će uključivati Hollywood. Nedavno se pojavila snimka kako Harry na jednom prijemu šefu Disenya hvali Meghanine sposobnosti sinkronizacije. Ima i nagađanja da će par surađivati s Netflixom.

Palača je objavila da će odvojeno pitanje o tome tko će plaćati za njihovu sigurnost, a to neće biti malo, naknadno razriješiti britanska vlada.

Novinarka i kraljevska biografkinja Penny Junor tvrdi kako bi ideja da će par na bilo koji način profitirati od svojih kraljevskih naslova "zastala u grlu javnosti".

- Harry je to što jest postao slučajno, rođenjem. Kada bi zbog toga zarađivao milijune bilo bi to pogrešno, kaže Junor.


Nismo imali izbora, poručuju Harry i Meghan

- Meghan i ja krećemo u nepoznato ali stvarno nismo imali izbora, poručio je princ Harry u prvom istupu u javnosti nakon najave odstupanja para sa službenih dužnosti u britanskoj kraljevskoj obitelji.

- Želim jasno poručiti da Meghan i ja ne odlazimo nikamo, naglasio je princ u nedjelju navečer u Londonu u govoru na dobrotvornoj večeri u organizaciji Sentebalea, organizacije za pomoć djeci južne Afrike oboljeloj od AIDS-a čiji je suosnivač.

- Ujedinjeno Kraljevstvo moj je dom i mjesto koje volim i to se neće promijeniti, dodao je.

- Mogu zamisliti što se sve slušali i možda čitali u proteklim tjednima. Zato želim da istinu čujete od mene, koliko je s vama mogu podijeliti - ne kao princ ili vojvoda, već kao Harry. Uvijek ću gajiti najdublje poštovanje prema baki, mom vrhovnom zapovjedniku. Nadali smo se da ćemo moći i dalje služiti Kraljici, Commonwealthu i mojim vojnim udruženjima, ali bez javnog novca. To je, nažalost, nemoguće. Pomirio sam se s time, znajući da to neće utjecati ni na mene kao osobu ni na moju odanost. Kada smo se Meghan i ja vjenčali, "bili smo uzbuđeni, puni nade i spremni služiti. Zato me jako žalosti što je ovako završilo. Moja odluka da se žena i ja povučemo nije bila lagana. Tome su prethodili mjeseci razgovora i godine izazova i znam da nisam uvijek sve radio kako treba ali što se ovog tiče, zaista nije bilo druge, zaključio je princ.

Tekst govora objavljen na Twitteru para, navodi BBC.

Prema dogovoru postignutom u subotu s kraljicom Elizabetom i visokim članovima kraljevske obitelji, par više neće službeno predstavljati monarha. Od proljeća više neće koristiti kraljevske titule i povući će se s dužnosti, uključujući i one vojne. Zadržat će privatna pokroviteljstva i članstva u udrugama, navodi BBC.