Kuhan i pečen: Spajanjem "nespojivog" do originalnih jela

Andrijana, Jelena, Robert i Goran, večeras su se borili za mjesto u polufinalu, a  na putu do pobjede i u okršaju s trakom pratili su ih chefovi Igor Gudac i Ivan Erak.

Deveta emisija započela je kulinarskim dvobojem Gorana, trgovca iz Zagreba i Roberta iz Splita, a u kuhanju im je pomagao chef Ivan Erak.

- Mislim da imate dovoljno utakmica u nogama da znate kaj je kuhanje i kaj je fino. Potrebno je malo prezentacije i puno okusa. Sretno!, ohrabrio je natjecatelje Tom.

Traka je krenula, a Goran je odabrao svinjske odreske, bukovače, cherry rajčice i orahe, a imao je i jasan koncept u glavi. Na tost kruhu namazat će smjesu od mesa i zapeći na tavi, a sa strane polsužiti umak od gljiva.

Robert se odlučio za file sabljarke, cherry rajčice i breskve no ideju na početku nije imao.

- Robi se stavio u jednu delikatnu poziciju. Naime, uzeo je sabljarku i rajčicu, što je sasvim ok, no onda je tu uletila breskva. Ja znam što bi s njom, neki chutney, no zanima me što će on, komentirao je sudac.

- Plan je zapeći sabljarku, dodati joj umak sa cherry rajčicama, a breskve, koje su se "dogodile", iskoristit ću za ljutkastu salaticu, objasnio je svoj plan Robert.

- Što je najbitnije kod sabljarke, upitao je Tom Roberta i nadodao, nasmijavši se, da se ne peče do kraja.

Prvi je svoj tanjur, "Sinajski trokut", poslužio Goran.

- Znaš kaj? Nije ti ovo loše, komentirao je Gretić i nastavio, sve je ukusno, ja bi eventualno to sve stavio u sendvič. Kad igraš Belu, u jednu ruku staviš ovo, a u drugu karte. Za takva neka druženja, apsolutni pogodak.

Sljedeća je na redu bila Robertova "Tutti frutti sabljarka" koja je kod Toma izazvala oduševljenje.

- Ubit će te ovi tvoji dolje jer je ovo sjajno! Ako nekome na rivi staviš ovo, nećeš dobro proć', nasmijao se i objasnio da sabljarka voli i šećer i ljuto.
Zahvaljući zabavnom i razigranom tanjuru, u završni je krug prošao Robert.

Drugi je krug donio kulinarski okršaj dviju dama, Zagrepčanke Jelene koja uživa u kuhanju i Andrijane s Pelješca koja voli sve vidove umjetnosti i ručnih radova, a u kuhinji im se pridružio chef Igor Gudac.

Dvoboj orada

Jelena je s trake odabrala oradu, poriluk, tikvice i suhe rajčice u ulju, a plan joj je bio napraviti tartar od orade s karmeliziranim porilukom i špagetima od tikvica sa sušenim rajčicama. Andrijana se, uz oradu i rajčice, odlučila i za špinat i romanesco brokulu, a ideja joj je bila filete orade puniti rajčicama te ju poslužiti uz brokulu na pari i pjenicom od špinata.

- Imamo tartar od orade, jedino me brinu topli prilozi. Da se mene pita, radio bi tartar od orade i tikvica zajedno, osvrnuo se Tom na Jelenin plan.

Nakon pola sata, tanjuri su bili gotovi, a svoje je jelo prva poslužila Jelena naziva "Nažalost Brie".

- Da nisi uzela Brie, ovo bi bilo sjajno. Sviđa mi se kombincija toplih špageta od tikvica i marinirane orade. Riba je taknuta toplotom i sačuvala je okus orade i fino je začinjena. Jako interesantno. Za Brie je bilo bolje da je ostao na traci,  rezimirao je sudac.

"Oradu u zeleno" Tomu je potom donijela Andrijana.

- Super, jako super! Zbog topline tavice i količine ulja, termička obrada orade je bila jako kratka pa je ostala hrskava izvana, a mekana iznutra, i to je upravo onako kako i treba biti. Ako nije slučajno, kapa dolje!, komentirao je Tom i Adrijanu razveselio prolaskom u završni krug.

Robert ili Andrijana? Tko će biti pobjednik emisije?

Andrijana je s trake uzela biftek, cherry rajčice, poriluk, borovnice i  mascarpone.

- Očekivala sam neočekivano i to sam i dobila, komentirala je Andrijana.

Robert se odlučio za biftek, cherry rajčice, mascarpone, borovnice, poriluk, patlidžan i kore za savijaču.

- Nisam još odlučio što će biti do kraja, ali kreneš…, objasnio je svoj plan Robert.

Uz dogovor sa chefom Erakom, odlučio se pripraviti pečeni biftek s umakom od poriluka, rajčica i patlidžana, a za desert kremicu sa "špagetima".

Od mascarponea i šlaga Andrijana je planirala napraviti kremu, pošećeriti i propirjati borovnice i napraviti američke palačinke, a za glavno jelo pečeni biftek i prilog od poriluka.

 - Jako mi je žao da nitko nije uzeo file soma. Biftek je toliko neinteresantan i teško ga je napraviti na više načina. Može ići kao tartar, carpaccio, a ako ide na termičku obradu, mora ić' na dobru karamelizaciju, mora biti medium prema medium rare i to je kraj priče, osvrnuo se Tom na izbor namirnica.

Svoj "Šareni biftek" i "Šumske palačinke" poslužila je Andrijana.

- Dobro je, dobro je. Prezentacija je lijepa. Sviđa mi se ovaj kompot od rajčica u glavnom jelu gdje je sačuvan okus i tekstura rajčica u izvornoj mjeri. Američke palačinke su fine, kao i krema i voće, jedino je prezentacija otišla malo u koso, no super sve u svemu, rezimirao je Gretić.

Robert je potom pred Toma stavio svoj "Biftek" i "Bosco".

- Glavno jelo… patlidžan i punjene odlično, no bifteku je falilo mrvicu karamelizacije ili je pustio vodu u tavicu. Desert je sjajnog izgleda, svježe voće koje ne treba intervencije, krema lijepo napravljena, tijesto je hrskavo, no možda, ako idem cjepidlačit’, da je nar stisnut u sok pa pomiješan s malo šećera i limete, bilo bi odlično, dodao je sudac.

Zbog jednog jedinog razloga, jer je mislio da da je tehnički zahtjevnije, u polufinale je prošla Andrijana kojoj i ovim putem još jednom čestitamo!