28. siječnja 1939. - Umro William Butler Yeats

Na odmoru u Francuskoj 28. siječnja 1939. umro je irski dobitnik Nobelove nagrade za književnost William Butler Yeats.

Najprije zbog vremena, a zatim ratnog vihora, prijenos posmrtnih ostataka u ljubljenu Irsku čekao je punih devet godina. U djetinjstvu je Yeats često  bio u doticaju s prirodom, ali i mistici sklonim rođacima. U roditeljskoj je pak kući upoznao mnoge onodobne umjetnike. Pjesme je zarana počeo objavljivati. Fasciniran mitskim i okultnim sakupljao je irske narodne priče i legende.

Postao je središnja figura irskoga kulturnog buđenja druge polovice devetnaestog stoljeća u Londonu i u Irskoj. Bio je nesretno zaljubljen u glumicu, veliku patriotkinju Maude Gonne i za nju je pisao domoljubne kazališne komade. Zbog nje je radikalizirao svoje političke stavove, ali ništa nije pomoglo. Druži se s eminentnim svjetskim političarima i književnicima. Maude ga je opet odbila, a tako i njezina kći pa je pedeset i dvogodišnji pjesnik isprosio ženu koja je dijelila njegov interes za mistično.

Kupio je napušteni srednjovjekovni toranj, gdje su provodili mnoga ljeta i koji mu je bio velika inspiracija za pjevanja o irskim mitovima, legendama i krajobrazu. Yeats je postao senator u irskom senatu, ali i tad je dobivao prijeteće poruke IRA-e. Njegova moderna i progresivna shvaćanja često su smatrana rimokatoličkima. Kao senator borio se za bolje obrazovanje, protiv cenzure i mogućnost razvoda. Kad mu je javljeno da je dobio Nobelovu nagradu samo je pitao - Koliko?.

Yeats je odbio objavljivanje njegovih pjesama za Prvoga svjetskog rata uz obrazloženje da u doba patnje nije vrijeme za poeziju.