1. veljače 1895. - Rođen John Ford

Kada su jednom od Orsona Wellesa tražili da sastavi listu deset najboljih filmova, on je na papir jednostavno deset puta napisao "Poštanska kočija".

Taj film režirao je velikan filmske umjetnosti Amerikanac irskoga podrijetla John Ford koji se rodio na današnji dan 1895. Prema nekim podacima, prvi put na filmu se pojavio 1915. kao kaskader u Rađanju jedne nacije Davida Warka Griffitha.

Prvi veliki uspjeh kao redatelj Ford je postigao 1929. godine filmom Napoleonov brijač nakon kojeg je sve do Drugog svjetskog rata snimao godišnje dva ili čak tri filma. Izgubljena patrola, Potkazivač (za kojeg je dobio prvog Oscara) i Marija, škotska kraljica jasno su pokazali njegov redateljski interes za povijesne teme njegove domovine Amerike, i domovine njegovih predaka Irske. Epitet redatelja nostalgije zaslužit će upravo zbog izvrsnog portretiranja likova – sudionika života na povijesnoj podlozi. Svoj najpoznatiji film, Poštanska kočija, snimio je 1939. godine, i u njemu je anticipirao nov način filmske režije.

Početkom rata, nakon filma Kako je bila zelena moja dolina i njegova drugog Oscara, poput mnogih drugih počeo je snimati ratne dokumentarce za koje je dobio još dva Oscara. Poslije rata Ford se gotovo potpuno okrenuo westernu, snimajući nezaboravne filmove Moja draga Klementina, Na apaškoj granici, Rio Grande i Tragači. Potkraj pedesetih započinje na neki način reviziju stavova o američkom osvajanju zapada. U filmovima Konjanici, Jesen Čejena i Čovjek koji je ubio Liberty Valencea osudio je američku nasilnost protiv Indijanaca, ali i rat uopće.