Rovinj "objavio rat" svjetlećim reklamama

Rovinj je odlučio stati na kraj svjetlećim, nepropisnim reklamama koje su godinama oglašavale ugostiteljske i trgovačke prostore u užem središtu grada.

Zamijenit će se 80-ak reklama koje ne zadovoljavaju estetske kriterije modernog turističkog središta.

Do Uskrsa će s fasada i pročelja zgrada biti uklonjene sve predimenzionirane, zastarjele, svjetleće i fluorescentne reklame koje se ne uklapaju u starogradsku jezgru. Odluku je donio Grad Rovinj.

No ugostitelji i trgovci mogu se i dalje oglašavati, ali na propisan način.

- Proces je takav da se za reklamu treba dostaviti njezino idejno rješenje. Na takvo rješenje se ishodi prethodna suglasnost Konzervatorskog odjela u Puli i nakon toga upravni odjel izdaje odobrenja za postavu takvih reklama koje jesu prihvatljive s aspekta zaštite kulturne baštine, kaže voditelj Odjela za komunalno i prometno redarstvo grada Rovinja, Elvis Prenc.

Dosad je skinuta većina nepropisnih reklama u užem središtu Rovinja, a bit će uklonjene i one iz ostalih ulica. Vlasnicima koji se ne budu pridržavali propisa, Grad će sam ukloniti reklame i bit će sankcionirani.

Ipak, većina poštuje gradsku odluku.

- Mi smo sada skinuli postojeće reklame malo nam je grad došao u susret držali smo ih malo duže dok nije sezona završila i sad imamo već projekt i sad do sezone se to sve mijenja, ističe ugostiteljica Mirjana Kmačić Pellizzer.

Zadovoljni su i u Turističkoj zajednici.

- Sve te aktivnosti koje se rade na nivou grada u smislu institucije treba podržati i ovaj ne samo taj dio koji se odnosi na skidanje reklama i tako dalje ima tu još puno zahvata koje treba provesti na očuvanju te starogradske jezgre koja je velika, velika atrakcija za više turista, kaže pak direktorica TZ-a Rovinj Odete Sapač.

Rovinj je nedavno donio i odluku da se moraju sanirati sve derutne fasade, a zabranio je i izlaganje odjeće ispred trgovina i na štandovima, što je godinama bila uobičajena praksa.