Od prijetećeg stečaja do menadžera godine

Suvenir Arbor, ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida iz Sirača, u četiri je godine prošla put od prijetećeg stečaja do tvrtke koja ulaže u proizvodnju povlačeći novac iz fondova. Nova ulaganja donijela su i nove poslove, 70 posto proizvoda izvoze.

U četiri godine uloženo je 11 milijuna kuna, kojima su izgrađene nove hale te kupljeni suvremeni strojevi. Zahvaljujući jednome od njih manji komadi drva koji su završavali kao ogrjev sada se spajaju i postaju dio namještaja. Među zaposlenima, 66 posto su osobe s invaliditetom.

- Pomažem ljudima da izvade predmete iz stroja i slažem na paletu, a posao sam dobio prije tri dana i zadovoljan sam, govori Ivan Marković, radnik Suvenir Arbora, Sirač.

U ulaganjima je bila presudna pomoć osnivača, Bjelovarsko-bilogorske županije te Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju. U godinu dana otvoreno je 9 novih radnih mjesta.

- Prvo sam prošla program zapošljavanja od 6 mjeseci preko Zavoda za zapošljavanje, nakon toga, nakon mjesec dva me je ravnatelj zvao da se vratim i recimo, zadnjih godinu dana, sam primljena tu za stalno. Zadovoljna sam, kolege su dobri, rekla je Dijana Zakora, radnica Suvenir arbora, Sirač.

Zahvaljujući uspješnom poslovanju tvrtka je lani dobila nagradu "Lider investa" za poticanje inkluzivnosti, a ravnatelj je proglašen menadžerom godine u kategoriji društvenog poduzetništva.

- Puno smo radili na novim proizvodima, puno smo radili na dizajnu ovih naših novih proizvoda i ono što je možda najvažnije, otpočetka smo pazili da trend bude dobar znači da se ne preinvestiramo. Naša želja je bila povećanje plaća tim ljudima, sada ćemo i to realizirati, ali od početka smo pokušali biti što je moguće skromniji i štedljiviji, naglašava mr.sc. Alen Baščevan, ravnatelj Suvenir Arbora, Sirač.

Najveći dio proizvoda, namještaj i igračke, sve od drva, završava u Velikoj Britaniji, Francuskoj i Nizozemskoj, a broj narudžbi stranih kupaca stalno raste.