Stota obljetnica rođenja Federica Fellinija

Da je živ, danas, 20. siječnja, slavio bi 100. rođendan. Riječ je o velikom talijanskom redatelju Federiku Feliniju.

Trideset je godina prošlo otkako je snimio svoj posljednji film, no Fellinijevo se ime i dalje spontano nameće kao jedno od najvećih i najutjecajnijih sineasta talijanske kinematografije.

Njegove je filmove obožavala publika, veličini njegove kritičke, moderne osjećajnosti, oštroumnosti i duhovitosti nije odolio ni Holivud - pa je najnagrađivaniji strani autor s četiri Oskara i Oskarom za životno djelo.

Svjetsku slavu postiže filmom "Ulica" - a zatim slijede naslovi bez kojih je nezamisliv pregled najvećih svjetskih filmskih ostvarenja: "Cabirijine noći", "Slatki život", "Osam i pol", kultni "Amarcord" i mnogi drugi.

- Što je filmska priča? Dogodi mi se da mi se ne sviđa, da osjećam odbojnost... i onda izmislim svoju i shvatim da je ta ljepša od one koju snimam, rekao je Federico Fellini, 1987.

- Kada govorite o Felliniju, prva vam pomisao mora biti riječ -snovi, jer se sve kod njega rađa iz snova. Sanjao je poput svih nas, ali on bi svoje snove zapamtio i tada ih transformirao u crteže i filmove, naglasio je Giuseppe Fantasia, umjetnički kritičar.

Snove i priče cijelog je života, vrlo nadareno, najprije pretakao u crteže koje danas čuva obitelj.

- Najprije se morao izraziti crtežom - filmove je uvijek počinjao radeći crteže, tako je ulazio u svaki film, rekla je Daniela Barbiani, Fellinijeva nećakinja.

Dječak iz Riminija, koji je u Amarkordu središnje mjesto dječačkih snova, osvojit će svojim filmovima svijet. I ne samo to: prezime "Paparazzo" postat će opća imenica za nasrtljive reportere, naslov Slatki život, talijanski Dolce vita, naziv za odjevni predmet, a u šaljivi, šatrovački govor ušao je rugalački pozdrav "Ciao arhitekti!" iz Fellinijeve komedije "Dangube".