Godišnjica smrti Kemala Montena

Veliki pjevač, veliki kantautor, i veliki čovjek, autor najljepših i najemotivnijih ljubavnih pjesama našeg podneblja Kemal Monteno, preminuo je na današnji dan 2015. u Zagrebu. Inspiracija mu je bila, kako je sam govorio: moja prva, prava, velika i jedina ljubav, supruga Branka.

Neobična je priča obiteljskog prezimena Monteno. Otac je 1945. kao okupator stigao iz Italije u Sarajevo. Nadređeni su ga poslali po kazni, jer je na biciklu pokušavao pobjeći iz svoje zemlje. U Sarajevu je upoznao Keminu majku i ondje ostao.

- Kako je moj otac znao samo talijanski, dok sam odrastao, pjevao mi je njihove pjesme, a majka mi je pjevala sevdalinke dok je sređivala stan ili prala prozore. Izgleda da sam se tada zarazio objema vrstama muzike, pričao je poslije.Godina 1967. bit će presudna u životu Kemala Montena. Snimio je pjesmu "Lidija" i trijumfirao na festivalu "Vaš šlager sezone". Zvijezda je rođena. Iste godine upoznao je suprugu Branku.

- Kada sam otišao u vojsku, nisam imao para da joj kupim nešto za rođendan, pa sam joj napisao pjesmu "Jedne noći u decembru", rekao je.

Vrlo brzo je postao važno ime na sceni. Surađivao s većinom najpoznatijih glazbenih zvijezda svojeg doba i nastupajući na velikim festivalima, izgradio respektabilnu karijeru.

Kemo je preživio rat i pred njegov kraj otišao u Zagreb, gdje je sedam dana za redom držao rasprodane koncerte u Domu sportova. Čovjek koji nije volio slavu, čovjek koji je sebe smatrao pjevačem, Sarajlijom ili "rajom", svojem narodu ostavio je najljepše naslijeđe.