30. siječnja 1987. - Umro Ante Topić Mimara

Kontroverzni kolekcionar umjetnina, restaurator i filantrop Ante Topić Mimara rođen je u selu Korušce u Dalmatinskoj zagori.

Prema njegovim riječima, umjetnost ga je privukla još u dječačkom dobu, kada se družio s arheologom don Franom Bulićem. Kao austro-ugarski vojnik završava u talijanskom zarobljeništvu. Poslije rata ostaje u Rimu te, kako je tvrdio, postaje učenik talijanskog slikara Antonija Mancinija. Istodobno se javlja njegova sakupljačka strast pa diljem Europe obilazi tržišta umjetnina, a prvijenac u njegovoj poslije slavnoj zbirci postaje iznimno vrijedan aleksandrijski stakleni kalež s likom dobrog pastira.

Pred Drugi svjetski rat nastanjuje se u Berlinu, a njegovo ime često se spominje u uglednim umjetničkim časopisima. Kako je znao sam istaknuti, prijateljevao je s Reichmarchallom Hermannom Göringom, s kojim je gajio istu strast prema umjetninama, te mu je postao neka vrsta savjetnika. Zahvaljujući vezama, tijekom rata sačuvao je svoju zbirku. Nakon rata nova komunistička vlast imenovala ga je predsjednikom komisije koja je tragala za umjetninama koje su nacisti ukrali na području Jugoslavije.

Tada upoznaje povjesničarku umjetnosti Wiltrud Messermann, koja je radila u skladištu u Münchenu, u koje su Amerikanci spremali umjetnine pronađene kod nacista. Uz pomoć Wiltrud, svoje buduće supruge, uspio je velik broj umjetnina izvući iz američke nadležnosti, te dio predati jugoslavenskim vlastima. Nakon rata kupuje dvorac u blizini Salzburga, no dio vremena provodi u Zagrebu, te na razne načine pomaže umjetnost i na kraju odlučuje svoju zbirku, koja obuhvaća 3600 predmeta, darovati hrvatskom narodu. Nakon njegove smrti 30. siječnja 1987. u bivšoj zgradi gimnazije u Zgrebu otvoren je muzej Mimara, koji se može podičiti umjetninama velike raznolikosti i vrijednosti, od antike do slika starih majstora.