Radionica kulinarstva u Lici

Renomirani kuhar Hrvoje Zirojević u sklopu projekta IQM Destination Lika u Nacionalnom parku Plitvička Jezera educira kuhare kako bi domaće proizvode bolje prezentirali gostima te kroz to brendirati Liku na gastro karti Europe.

Smjenjuju se razna jela primamljiva okusa, mirisa, izgleda. Sve se zapisuje kako bi se stečeno znanje moglo pretočiti u novu ponudu ličkih ugostiteljskih objekata.

- Jako velika škola za daljnji rad, jer od takvog profesionalca naučiti i male finese je meni velika potpora za daljnji rad, rekao je kuhar Lovro Čanić.

Sir škripavac, janjetina, povrće, ali i teleći jezik samo su dio onoga što se danas isprobavalo u teoriji, ali i u praksi. A sve kako bi se iskoristio gastronomski potencijal Like.

- Evo jednostavno možda malo treba na nekoj maloj prezentaciji, nekoj maštovitosti, idejnosti, nešto malo to poraditi, ali sve drugo oni imaju u izobilju ovdje, kazao je šef restorana Laganini na Palmižani Hrvoje Zirojević.

- Ali gospodin ima malo veću viziju od nas, malo više iskustva od nas. Recimo u slaganju tih jela i reprezentacije samih, evo to nam je jako pohvalno ovdje za vidjeti, za naučiti, dodao je Igor Jularić, šef kuhinje hotela Jezero.

Potrebno je poboljšati i kvalitetu i predstavljanje te tako brendirati nacionalni park i u gastronomskom smislu. A time bi domaći proizvođači došli na svoje.

- A mi kao nacionalni park koji je broj 1 u Hrvatskoj, među deset najpoznatijih u svijetu moramo imati izvrsnu gastronomsku ponudu i želja nam je kroz nekoliko godina naše restorane, naše hotele staviti u top destinacije u Hrvatskoj, kazao je ravnatelj JU NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.

A jezera i dalje privlače svojom ljepotom. Turista je zbog temperaturnih minusa manje. No u Lici je zimi  poseban ugođaj, osobito na Plitvicama. Ako kušate i ličke specijalitete, ne možete pogriješiti.