Hrvatski pršuti od uvoznih svinja

Neorganizirano tržište svinja jedan je od razloga zbog kojih su mnogi svinjogojci ispraznili svoje farme, a proizvodnja nam se strmoglavila.

Opće je poznat apsurd da se, primjerice, pršutari ili drugi prerađivači mesa žale kako kod domaćih svinjogojaca ne mogu kupiti dovoljne količine dok istodobno svinjogojci upozoravaju da im gotovo nitko ne nudi čvrste ugovore.

Svinjogojska farma obitelji Golubić u Starom Štefanju pokraj Čazme prazna je već 11 godina. Josip Golubić zbog loših iskustava s prodajom ne namjerava je uskoro puniti. 

- U zadnjih 15 godina imao sam 5 sudskih sporova da dobijem svoj novac ili da isporučim prema nekakvom dogovoru koji nije bio pisani. Znao je biti dogovor i svinje su znali odvesti, ali novac nismo dobili, govori Josip Golubić iz Starog Štefanja.

Ključ je tvrdi u sklapanju čvrstih ugovora, pa tako i s proizvođačima pršuta, a najvažniji je dogovor o cijeni.

- Te svinje, po način ishrane, moraju biti godinu i pol dana da bi zadovoljile uvjetima, kako bi pršutari bili zadovoljni. Mi bi se mogli i tu uklopiti, ali onda bi cijena trebala biti nešto viša, naglašava Golubić.

Kilometar dalje u Starom Štefanju puna farma svinja obitelji Bužak. Kažu, nemaju problema s prodajom, a ključ je, ističu, u dogovoru s kupcima, od količine do cijene.

- Mi uglavnom imamo stalne kupce s kojima radimo već dugi niz godina i cijena nam je kakva je na tržištu. Tako je reguliramo. Mi proizvodimo konzumnu svinju do 100 do 105 kila, rekao je Mladen Bužak iz Starog Štefanja.

I ovoj je obitelji poznato da se oko 70 posto hvarskih pršuta proizvodi od uvoznih svinja. Kažu kako u četvrt stoljeća, koliko se bave svinjogojstvom, nikada nisu dobili ozbiljnu ponudu pa ni od proizvođača pršuta, ugovor koji će jamčiti cijenu.

- To se kod nas zove produženi tov i to košta malo više novaca, znači malo veća konverzija hrane i zato bi morali biti čvrsti dogovori oko toga. Ja nisam siguran da u državi ima puno ljudi koji bi se oko toga željeli dogovoriti, tako da mi u taj posao nikada nismo ušli, a čisto i ne vjerujem da ćemo, naglašava Bužak.

I dok se čeka sklapanje poslova izvozimo tisuće tona kukuruza kojima smo sami mogli proizvesti meso.