Što se događa s riječkim javnim prijevozom

Nova godina Riječanima je donijela i novi vozni red javnoga gradskog prijevoznika Autotroleja. Neke prigradske linije ukinute su, a nekima su prorijeđeni polasci. Zbog toga je Građanska inicijativa protiv skupog Energa organizirala prikupljanje potpisa na Korzu.

Autobusi dolaze, putnici čekaju i nisu baš oduševljeni novim voznim redom.

Koliko su građani nezadovoljni, govori i to što je, u samo dva sata, njih čak 350 potpisalo peticiju. Smatraju kako treba osnažiti linije gradskog prijevoza, a ne ukidati ih.

Ova promjena najviše utječe na prigradsko stanovništvo. Mnogi od njih za dolazak na posao ili u školu moraju putovati dvama autobusima, zbog čega na prijevoz gube i do sat vremena više ili se pak moraju koristiti automobilima. Isti problem imaju i u povratku.

Novi vozni red, treći u godini dana, zagorčao je svakodnevicu mnogobrojnim građanima Rijeke i okolice.

- Učenici, studenti pa i radnici, zbog presjedanja gube dragocjeno vrijeme i s posla ne stignu po djecu u vrtić, a to se prije moglo, ističe Korina Bralić iz Rijeke.

Zato se ponajviše stanovnici prigrada moraju koristiti automobilima namjeravaju li na vrijeme stići na posao ili u školu.

- Ovo je 21. stoljeće i javni prijevoz bi trebao biti u porastu, a vožnja automobila se treba smanjiti, ako mislimo ekološki na budućnost. Ovo je korak prema nazad, govori Josip Kukuljan, Građanska inicijativa protiv skupog Energa.

Neke su linije korigirane, neke su promijenile trasu, a ukinuti su i neki polasci autobusa.

Jednoglasnom odlukom suvlasnika društva prihvaćen je za građane loš novi vozni red. Gradske su linije nešto bolje jer Grad izravno subvencionira javni gradski prijevoz s 22 milijuna kuna.

- Točno je da smo povećali obuhvat sufinanciranja u dijelu prema naseljima koja se formalno nalaze na području Rijeke pa se povećao i broj kilometara koje Rijeka subvencionira, govori Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Riječani smatraju da se i županija primorsko-goranska treba uključiti u sufinanciranje javnog prijevoza građana.