Grgosova špilja privlači sve više posjetitelja

Zagrebačka županija u prošloj je godini zabilježila porast turističkih dolazaka od 14 posto. Uz glavni grad, goste najviše privlače ljepote Samobora. Jedna od njih je Grgosova špilja, nazvana po mještaninu koji ju je otkrio.

Kada je 1973. vadio kamen, nije ni slutio da će otkriti biser prirode u podnožju tog brdašca. U početku navraćali su planinari, speleolozi i uskoro špilju su počeli posjećivati znatiželjni turisti.

- Većinom dolaze škole iz cijele Hrvatske, dolaze i Talijani, Nijemci, crnci.  Jedni drugima pripovijedaju kada dođu u Zagreb, rekao je pronalazač Josip Grgos.

Taj prirodni fenomen zaštićen je kao važan geomorfološki spomenik. Stoga su u uređenju špilje za turističke posjete sudjelovali stručnjaci iz Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

- Mogu vidjeti predivne sige znači stalagmite i stalaktite stupove koji su jedinstveni u ovom području iz ovog dijela Samoborskog gorja, kazao je Tomica Rubinić iz Javne ustanova Zeleni prsten zagrebačke županije.

Godišnje ovo mjesto bilježi do tisuću posjeta. A osim u uređenje špilje, Josipova obitelj uložila je u restoran u kojem nude autohtona domaća jela. Važno im je unaprjeđivati turistički potencijal imanja.

- Evo baš sam tu napravio parkiralište, kupio sam i nešto zemlje, to sad ravnamo da bi se mogli autobusi parkirati i okrenuti, rekao je Grgos.

Zbog prirodnih ljepota, bogate gastro i kulturne ponude, prema podacima Turističke zajednice Samobora, taj je gradić nadomak Zagreba u prošloj godini ostvario turistički porast od 35 posto.

- Najčešće su to jednodnevni izleti, međutim kad pričamo o noćenjima to je neki prosjek dva do tri dana, izjavila je Ivana Kokot iz Turističke zajednice Grada Samobora.

Ako se odlučite posjetiti ovaj kraj, svakako se počastite prepoznatljivom slatkom delicijom - samoborskom kremšnitom.