Kuhan i pečen: Zabavna jela donijela su Tomu osmijeh na lice

Druga polufinalna emisija je završila! Tko je postao drugi finalist druge sezone Kuhan i pečen? Na putu do finala s natjecateljicama su bili David Skoko i Ivan Erak, a kuhale su naše dosadašnje pobjednice - Andrijana, Tena, Dragitza i Anamarija.

Emisija je započela dvobojem Tene i Dragitze, a u kuhinji im je pomagao chef David Skoko

- Nasmijane i opuštene - konačno! Nek' vam budu takvi i tanjuri! Sretno!, ohrabrio je Tom djevojke.

Lignje, korijen peršina, crveni kupus i bijeli krumpir bili su Tenin odabir s trake, a odlučila se za pripravu toplo-hladne salate od liganja. Dragitza je odabrala pileći batak sa zabatkom, integralne špagete i crveni kupus, a planirala je napraviti još jedno tradicionalno peruansko jelo, Aji de Gallina. 

- Mislio sam da će ić' hrabrije, da će uzeti više namirnica jer čim više namirnica imaš, možeš lakše kombinirati jelo, komentirao je David Tenin izbor dok je Toma zanimalo kako će spojiti lignje i kupus.

Dragitza se, pak, razveselila što će moći pokazati kako se kuha još jedno peruansko tradicionalno jelo, Aji de Gallina, piletinu u začinjenom kremastom umaku.

- Nisam nikad bio u Peruu, a ni ne znam puno o njihovoj kuhinji, što je prilično sramota za priznati, jer je Peru posljednih pet, šest godina napravio takvu ekspanziju što se tiče visoke gastronomije. Među prvih sto restorana na svijetu mislim da ih je i četiri, pet iz Perua, nadovezao se Tom.

Nakon trideset minuta došlo je vrijeme za prvu degustaciju pa je svoj "Lignjin vrtić" poslužila Tena.

- Vizualno prekrasan tanjur, moglo bi se prodavati po restoranima i ljudi bi to naručivali, komentirao je sudac i nastavio, pržene lignje su super, a kod sotiranih je trebala kraća obrada. Nisam siguran kod ovog umaka sa senfom. Mislim da je tu koncepcijski problem jer sjajno ide uz prženi dio, a slabije uz sotirani. Kupus odgovara. Sjajno, rezimirao je Gretić.

Dragitza je potom poslužila svoju "Ljutu kokoš" (Aji de Gallina) na što je Tom komentirao da razumije zašto je ovo popularno jelo jer je onako "domaćinski", no nije bio siguran za kombinaciju kruha, mlijeka i tjestenine, no sve je bilo prekrasno začinjeno i fino.

- Donijele ste tanjure s kojima možete biti jako ponosne, no jedan je tanjur bio malo odvažniji i zbog toga, Tena, čestitam, ideš dalje, na kraju je odlučio sudac.

Tuna, omiljena Tomova namirnica

U drugom su krugu snage odmjerile Andrijana i Anamarija,a  kuhale su u društvu chefa Ivana Eraka.

Anamarija je sreću okušala s odreskom tune u kombinaciji s kus-kusom, crnom repom i rikulom, a iako repu nije spremala, probala je napraviti, kako kaže, nešto u čemu bi uživala i doma, primjerice ukiseliti repu i tunu zapeći sa sezamom.

Andrijana se nadala oduševiti Toma također s odreskom tune, ali u kombinaciji s kus-kusom, rikolom i kruškama.

- Jasno vidim kojim će putem namirnice putovati u tave i šerpice, komentirala je, te nadodala da joj je plan napraviti chutney od kruške, pjenicu od rikole i prženu ili sirovu tunu.

- Trebaju zapamtiti da tuna mrzi dugo kuhanje, savjetovao je Gretić, i treba voditi računa da je iznutra sirova.

Adrijana je prva poslužila svoj tanjur, "Tuna voli prase". Ima li tu ljubavi, procijenio je Tom.

- Ima neizmjerne ljubavi. Super chutney. Za kus-kus nisam bio siguran zbog sezama na tuni jer sam mislio da će sve zajedno biti suho, no nije jer je chutney sočan i coulis od rikule to super pokriva, komentirao je sudac.

"Marina tuna" koju je na stol donijela Anamarija također je oduševila Toma.

- Tuna je super pečena. Kus-kus ima drugačiju notu zbog ovog kompota od rajčica koji mu jako odgovara, a repa glumi neku kombinaciju đumbira i daikona. Dobro joj stoji samo bih volio da je kiselija, al inače sjajno, objasnio je Tom.

Bilo je nedoumice, no u završni krug, teškog srca, a bazirano čisto na izgledu tanjura, prošla je Andrijana.

Tko će u finale?

Slijedio je dvostruki izazov, priprava glavnog jela i deserta. Tena se odlučila za fileke, vrganje, raštiku, lisnato tijesto, datulje, maline i ricottu, a plan je bio kombinirati fileke s vrganjima, iako fileke nikad nije spremala, a lisnato napraviti u obliku šaumrola i puniti ih kremom od ricotte i voća.

Andrijana je za glavni protein odabrala mljevenu janjetinu u kombinaciji s vrganjima i raštikom, a za desert tamnu čokoladu, datulje, borovnice i maline.

Cij joj je bio napraviti japrak od mljevene janjetine i raštike što je iznenadilo chefa Eraka jer nitko takvo nešto ne kuha u pola sata, te griz na mlijeku uz dodatak bobičastog voća i čokolade.

- Ne znam jesmo li imali ambiciozniji par u zadnjem krugu od ovoga. Pregršt interesantnih namirnica i razmišljanjima oko svega toga. Japrak u pola sata će definirati hrvatsku kuhinju kao takvu, našalio se Tom i dodao, a raditi fileke i vrganje, ne znam je li itko to sljubio.

Kako napraviti rolice od lisnatog tijesta kada nemaš kalupe za pečenje? Odgovor je imao chef Skoko. Na ručkama od valjka za tijesto, pokazao je David i kako, na što je Tom komentirao da se na ovom primjeru može vidjeti kako funkcionira kuharski mozak.

- Meni je to genijalno, no devet od deset ljudi bi reklo da je to zabrinjavajuće, nasmijao se Tom.

Stiglo je vrijeme za kušanje. Andrijana je poslužila "Janje u šumi" i "Povratak u djetinjstvo".

- Nije japraku ni trebalo više od pola sata. Okusi su pogođeni, ragu od vrganja s bademima uz japrak je božanstven! Desert me vraća u vrtić. Onda je bilo dobro, a danas je još bolje. Puno duha i puno osmijeha, pohvalio je Gretić.

"Farmerski hamburger" i "Uspavanu malinu" poslužila je zatim Tena.

- Format emisije mi, nažalost, ne dozvoljava da uživam duže u ovom burgeru. Mislim da je ovo jedan od najozbiljnijih street foodova koje sam probao u životu. Autohtono, nevjerojatno ukusno i zabavno. Cannoli pečeni na nulvageru, kak mi kažemo u Zagrebu, mislim da bi moja baka spljuskala Davida, no još samo da je malo agavinog sirupa preko. Ovo je ono što tražim o- razmišljanje van granica i normalnih definicija kuharstva i onog što ljudi doma kuhaju. Uz duboko poštovanje i dužne isprike jer jedna mora doma, Tena čestitam! I hvala vam objema na inspiraciji iz dubine duše, rezimirao je Tom.

Dobili smo tako još jednu finalisticu. Tena, čestitamo!

Pobjedničke recepte donosimo u nastavku:

FARMERSKI HAMBURGER
Kuhane fileke propirjati na luku te im dodati narezane vrganje pa pirjati još nekoliko minuta. Dobro posoliti, popapriti te dodati i kajenski papar za ljutinu. Raštiku oprati, narezati i blanširati. Nakon što se ocijedi, propirjati ju na maslinovom ulju na kojem se kratko pržio režanj češnjaka.

Izmutiti dva jaja. Dobivenu smjesu posoliti i popapriti te u nju umočiti polovice peciva za hamburger. Tako umočena peciva kratko popržiti u tavi s obje strane.
Pasiranu rajčicu zagrijati u loncu, dodati malo šećera, sol, papar i poslužiti kao kečap. Od klipa kuhanog kukuruza odrezati uzdužne ploške i zapeći ih lagano na tavi da postanu hrskave (ili uz pomoć ručnog plamenika). Sve sastojke, fileke i vrganje, raštiku i kukuruz, posložiti u peciva i poslužiti kao sendvič.

UMORNE MALINE
Lisnato tijesto oblikovati u rolice uz pomoć kalupa ili drvenog valjka (ili, pak, nekog, sličnog pomagala) i na taj ih način ispeći u pećnici dok ne dobiju zlatnu boju. Izmiješati ricottu, maline, šećer u prahu, sirup agave i grožđice pa u smjesu dodati malo limunove korice i limunova soka, kao i zrna iz mahune vanilije. Pečene i ohlađene rolice lisnatog tijesta napuniti kremom od ricotte i malina.